Radio2

De Gentse Feesten starten vanavond met officiële sleuteloverdracht en lichtspektakel

Vandaag starten de Gentse Feesten. 10 dagen lang wordt er één groot volksfeest gevierd in de Gentse binnenstad. Om 19 uur wordt het startschot gegeven aan Portus Ganda. De Gentse Feesten zijn gegroeid tot één van de grootste volksfeesten van Europa en ze zijn vorig jaar erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Overal in de stad kun je concerten, voorstellingen en workshops bijwonen.

De Gentenaren hebben er 3 jaar op moeten wachten, maar straks is het weer zover. Dan overhandigt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) de sleutel van de stad aan schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) en daarmee starten officieel De Gentse Feesten. Schepen Van Braeckevelt neemt de komende 10 dagen de rol van feestenburgemeester op zich. 

Om 19 uur begint een lichtspektakel op de bekende Belgacomtoren. 450 zangers zingen er samen met "Allez Chantez" op het podium. Ook het publiek mag meezingen, zij krijgen een tekstboekje uitgereikt. De beste plaatsen zijn op de Voorhoutkaai, al is daar maar plaats voor zo'n 8.000 toeschouwers. "De klassieke tip is dus: kom op tijd", lacht Jeroen De Schuyteneer, directeur evenementen van stad Gent. Toch te laat? Niet erg, de andere optredens starten rond hetzelfde tijdstip. Meer informatie over het programma vind je op de website van de Gentse Feesten.

Hotels zitten goed vol

Ook de hotels profiteren mee van het feestgedruis. Voor dit weekend zijn al ruim 80 procent van de Gentse hotelkamers geresererveerd. Tijdens weekdagen zijn dat er iets meer dan 70 procent. Meer dan de helft van alle gasten komt uit het buitenland, zegt Laurens Roels van de horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen. 

"De meeste gasten komen uit Europa, Nederland blijft het populairste land. Toch vinden ook de Amerikanen steeds meer de weg terug naar ons. Het is zelfs niet abnormaal dat er Brazilianen overkomen. De Aziatische markt die blijft nog wat achter, wellicht door corona."

Meest gelezen