AFP or licensors

Europese Commissie start procedure tegen Hongarije wegens discriminerende brandstofprijzen

De Europese Commissie start een juridische procedure tegen Hongarije wegens discriminatie bij het tanken. Sinds eind mei moet wie met een buitenlandse nummerplaat rijdt fors meer betalen dan Hongaarse chauffeurs als hij brandstof tankt. Volgens bevoegd Commissaris Thierry Breton is dat verontrustend omdat het in tegenspraak is met de eengemaakte markt in de EU. Europa neemt ook de Hongaarse anti-LGBTQ-wetgeving onder vuur.

Voor auto’s met een buitenlandse nummerplaat mag sinds eind mei niet langer benzine of diesel getankt worden aan de officiële vastgelegde prijs. Buitenlanders moeten de marktprijs voor de brandstof betalen, die fors hoger ligt dan de officiële prijs in Hongarije.

"Dergelijke maatregelen zijn verontrustend", vindt Europees Commissaris Thierry Breton. "Dit verstoort ons belangrijkste wapen tegen een crisis: de eengemaakte markt."

Die Hongaarse regeling is bedoeld om autobezitters in Hongarije niet al te zeer te laten lijden onder de hoge brandstofprijzen. Andere Europese bestuurders vallen hierbij uit de Hongaarse boot.

De Commissie onderneemt ook juridische stappen tegen een Hongaarse wet die het verspreiden van informatie over homoseksualiteit verbiedt. De regering van premier Viktor Orban beschouwt dit als propaganda ter bevordering van homoseksualiteit en voert aan dat de Hongaarse staat het recht heeft om kinderen daartegen te beschermen.

Meest gelezen