Getty/Zaripov Andrei

Muco-geneesmiddel Kaftrio wordt vanaf 1 september terugbetaald voor patiënten vanaf 12 jaar

Kaftrio, een geneesmiddel voor de behandeling van mucoviscidose, zal vanaf 1 september volledig terugbetaald worden voor patiënten vanaf 12 jaar. Zo'n 800 mensen komen daarvoor in aanmerking. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is daarover tot een akkoord gekomen met het farmaceutisch bedrijf Vertex.

Kaftrio is een geneesmiddel voor mensen met mucoviscidose en wordt gemaakt door het Amerikaanse farmabedrijf Vertex. Mucoviscidose of taaislijmziekte is een levensbedreigende ziekte en de meest voorkomende erfelijke ziekte in ons land. Er bestaat al heel wat medicatie om de symptomen van de ziekte te bestrijden, maar Kaftrio kan ook de oorzaken aanpakken en zou zelfs de levensverwachting van mensen met muco aanzienlijk kunnen doen stijgen. 

"Kaftrio geeft de allerbeste resultaten die we ooit gezien hebben. Het verbetert de longfunctie, zorgt voor een daling van de opstoten, vermindert de nood aan antibiotica en ziekenhuisopnames en geeft de mensen met mucoviscidose een betere levenskwaliteit", zegt Stefan Joris, algemeen directeur van de Mucovereniging.

Het geneesmiddel kost een mucopatiënt in ons land zo'n 15.000 euro per maand. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is nu tot een akkoord gekomen met Vertex over de terugbetaling van Kaftrio. Vandenbroucke is dan ook blij met de doorbraak. “We hebben er alles aan gedaan om tot een oplossing te komen. En die is er nu. Op deze manier kunnen we meer dan 800 mensen met mucoviscidose de best mogelijke zorg garanderen. Dat is het enige wat telt."

Wat een opluchting, de nachtmerrie is voorbij

Mucovereniging

Ook de Mucovereniging is tevreden met de beslissing. De onderhandelingen tussen de minister en het farmabedrijf sleepten lang aan. Afgelopen weekend nog trapte de Mucovereniging de campagne  #sickofwaiting af. Daarmee hoopte de organisatie het ongenoegen van de vele mucopatiënten duidelijk te maken over de dreigende mislukking van de onderhandeling over de terugbetaling. "Geen akkoord zou een aanslag zijn op de gezondheid van mensen met muco", klonk het toen. 

Maar de onderhandelingen tussen Vandenbroucke en fabrikant Vertex werden dus hervat en met resultaat. "Wat een opluchting. Vijftien dagen later is de nachtmerrie voorbij", aldus de Mucovereniging. 

Mijn verantwoordelijkheid dat de prijs die de farmaceutische bedrijven vragen, niet onredelijk is

Frank Vandenbroucke (Vooruit) - Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

"Het is absoluut mijn intentie om ervoor te zorgen dat de beste geneesmiddelen voor patiënten beschikbaar zijn, maar het is ook mijn verantwoordelijkheid dat de prijs die de farmaceutische bedrijven vragen, niet onredelijk is. Dit geldt voor alle geneesmiddelen die het traject voor terugbetaling lopen. Wat je te veel betaalt voor één geneesmiddel of één behandeling, kom je immers te kort om elders een andere nood in de gezondheidszorg te dekken", aldus Vandenbroucke. 

Kaftrio zal vanaf 1 september volledig worden terugbetaald voor mensen vanaf 12 jaar die in aanmerking komen. Voor patiënten van 6 tot 11 jaar loopt de aanvraag bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen. "Als alles goed gaat dan valt de beslissing hierrond tegen het einde van het jaar. Ook voor deze groep is toegang tot het geneesmiddel essentieel", aldus de Mucovereniging.

Meest gelezen