Limburgs drugsdossier "Bruindump": zware straffen en geldboetes voor criminele organisatie van 36 leden

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft in het drugsdossier "Bruindump" zware straffen uitgesproken voor een criminele organisatie van 36 leden voor de productie, invoer en handel van drugs en ook het witwassen van geld. In 2018 werd in verschillende Limburgse gemeenten drugsafval gevonden, waaronder een vrachtwagen met 28 blauwe vaten in Zonhoven.

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft een Nederlander, die samen met 35 andere beklaagden terechtstond in het dossier 'Bruindump' veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en een boete van 80.000 euro. Hij stond samen met zijn organisatie terecht voor de productie en handel van synthetische drugs, cannabisplantages en witwassen. 

De andere kopstukken kregen gevangenisstraffen van vier tot acht jaar en boetes die oplopen tot 60.000 euro. De rest van de organisatie kreeg gevangenisstraffen van twintig maanden tot drie jaar en boetes van 8.000 tot 12.000 euro.  Volgens het openbaar ministerie leverden de criminele feiten hen tussen de 3.652.000 en 31.652.000 euro op. Dat bedrag werd verbeurd verklaard.

Dossier Bruindump

Het dossier 'Bruindump' werd opgestart nadat er in de nacht van 5 november 2018 een vrachtwagen met  28 blauwe vaten met drugsafval werd aangetroffen in de Bruinstraat in Zonhoven vlakbij de Pukkelpopweide. In de weken erna werden er gelijkaardige dumpingen gevonden in Genk en Hamont-Achel. Uit het onderzoek bleek dat een Nederlander de organisatie aanstuurde. Ze voerden aanmaakstoffen in vanuit China en Roemenië. De speurders vielen binnen op 24 locaties in België, Nederland en Duitsland, waardoor de bende uiteindelijk kon worden opgerold.

Crimineel "familiebedrijf"

Het openbaar ministerie vergeleek de criminele organisatie met een familiebedrijf.  Het hoofd achter de organisatie deed namelijk vooral een beroep op familieleden en goede kennissen. Bovendien was hij ook bezig met zijn opvolging en liet hij zijn zoon verschillende cannabisplantages beginnen in Houthalen-Helchteren, Maaseik, Genk, Diest, Kinrooi en Maasmechelen. Maar ook zijn zoon werd gestraft, met een gevangenisstraf van 4 jaar en een boete van 24.000 euro. Ook voor hem werd de onmiddellijke aanhouding gevraagd.

Meest gelezen