Het opsporingsbericht van de FBI voor Rafael Caro-Quintero.

Mexico arresteert beruchte drugsbaron voor moord op Amerikaanse agent in 1985

In Mexico is vrijdag een beruchte Mexicaanse drugsbaron opgepakt, die in de VS op de lijst van de tien meest gezochte criminelen staat. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten gemeld.

Rafael Caro Quintero werd gearresteerd in de noordelijke deelstaat Chihuahua. De 69-jarige crimineel stond op de lijst van de tien meest gezochte personen van de FBI wegens de ontvoering en foltering van en de moord op een Amerikaanse agent van de antidrugseenheid DEA, Kiki Camarena, in Mexico in 1985, aldus de FBI. Washington had maar liefst 20 miljoen dollar veil als beloning voor zijn gevangenneming.

De Mexicaan was een van de oprichters van het eerste grote drugskartel, dat van Guadalajara, in de jaren zeventig. Volgens de FBI bekleedt hij nog steeds een invloedrijke positie in onder andere het Sinaloakartel.

Caro Quintero werd voor het eerst gearresteerd in 1985 en vervolgens in Mexico berecht en veroordeeld tot 40 jaar cel. In 2013 kwam hij echter vrij op grond van een juridische fout. De Mexicaanse justitie verzocht kort daarna opnieuw om zijn arrestatie, net als de Verenigde Staten die om de uitlevering van de man hebben gevraagd.

Meest gelezen