MARNIK AERTS

Mogelijk een verband tussen dodelijke schietpartij in Antwerpen en het drugsmilieu 

Bij een schietincident in het Antwerpse district Deurne, in de buurt van het Sportpaleis, is een dode gevallen. Het slachtoffer is een man, vermoedelijk een Nederlander, de schutter is nog niet gevat. Volgens de gerechtsjournalist Joris Van Der Aa is er mogelijk een connectie met een beruchte familie die al in verband is gebracht met cocaïnesmokkel. 

"Rond 19 uur ontvingen we een oproep dat er geschoten was in de Van Cortbeemdenlei", vertelt woordvoerder Wouter Bruyns van politiezone Antwerpen. "De man die was neergeschoten, kon niet meer worden gereanimeerd."

Eigenlijk een beroepscrimineel, een man die al geruime tijd in de drugshandel actief zou zijn

Gerechtsjournalist Joris Van der Aa

Het parket laat weten dat er verschillende schoten zijn afgevuurd en dat de man die is doodgeschoten vermoedelijk een Nederlander is. Een voertuig dat mogelijk betrokken was bij de schietpartij had een Nederlandse nummerplaat.

"Volgens onze informatie gaat het om een 42-jarige Nederlander die bij de Nederlandse politie bekend is voor zeer veel drugsfeiten", zegt gerechtsjournalist Joris Van Der Aa. "Eigenlijk een beroepscrimineel, een man die al geruime tijd in de drugshandel actief zou zijn." 

Er is een onderzoeksrechter aangesteld voor een moordonderzoek en de buurt wordt nog onderzocht. Het is nog niet duidelijk wat het motief is voor de moord. De politie is nog geen verdachten op het spoor, laat het parket nog weten.

BEKIJK - "De man die was neergeschoten, kon niet meer worden gereanimeerd", zegt Wouter Bruyns in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De schietpartij is gebeurd voor een pand van een lid van een vrij beruchte familie

Gerechtsjournalist Joris Van der Aa

"Het is opvallend dat zowel de vermoedelijke schutters als het slachtoffer wellicht Nederlanders zijn", zegt Van Der Aa nog. "Er zijn aanwijzingen dat het een conflict tussen Nederlanders was."

"De schietpartij is gebeurd voor een pand van een lid van een vrij beruchte familie die wij in Antwerpen "The Turtles" noemen." Dat is een familie die in het verleden al in verband is gebracht met de invoer van cocaïne in de haven van Antwerpen.

Joris Van Der Aa deelt zijn inzichten.

Videospeler inladen...

Bevoegde ministers schuiven alle verantwoordelijkheid van zich af en wuiven het probleem weg als een Antwerps fenomeen

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

"Het is ook al tien jaar lang dat ik versterking vraag in de strijd tegen de georganiseerde misdaad", aldus burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een schriftelijke reactie. "Het parket en de federale gerechtelijke politie doen in Antwerpen wat ze kunnen met de middelen die ze hebben. Ze verdienen daar echt onze dank voor. Maar ze voeren een oneerlijke strijd doordat ze hopeloos onderbemand zijn." 

"De huidige regering ziet de georganiseerde misdaad zelfs niet als een prioriteit", laat De Wever nog weten. "Bevoegde ministers schuiven alle verantwoordelijkheid van zich af en wuiven het probleem weg als een Antwerps fenomeen. Ze vergissen zich. De internationale drugscriminaliteit is een gif voor onze gehele samenleving. Het zou de federale regering sieren, mocht ze daar nu eindelijk mee werk van willen maken."

BEKIJK - "Het journaal" sprokkelt reacties in de buurt van het schietincident:

Videospeler inladen...

Meest gelezen