Waalse terreineigenaar zet nu ook scouts uit Wilrijk voor blok door "dubbele boeking": "Al verschillende klachten"

Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen hebben al verschillende klachten ontvangen over dezelfde kampplaats in de Waalse gemeente Hotton. Telkens met hetzelfde probleem: een dubbele boeking en daardoor een lastminute-annulatie. Gisteren nog kreeg een scoutsgroep uit Wilrijk, één dag voor de opbouw van hun kamp, te horen dat ze er niet meer welkom waren. Ze moeten nu plots op zoek naar een andere kampplaats.

De leiding van scoutsgroep Oosterveld uit Wilrijk zit met de handen in het haar. Eén dag voor ze moesten vertrekken om hun kamp op te bouwen, kregen ze te horen dat er een dubbele boeking was op hun kampterrein in de Waalse gemeente Hotton. 

"We zijn toch naar daar getrokken om na te vragen hoe het zat en er was effectief al een andere scoutsgroep op het terrein", vertelt leider Vincent Jacobs. "De andere groep had ook een contract, dus de eigenaar heeft blijkbaar gewoon meerdere contracten afgesloten voor dezelfde periode en hetzelfde terrein." Scouts en Gidsen Vlaanderen raadt de groep aan om klacht neer te leggen bij de lokale politie van Hotton.

De scoutsgroep moet in korte tijd een groot kampterrein vinden, want er komen zo'n 230 kinderen naar het kamp. "We hadden ons materiaal allemaal ingeladen in de vrachtwagens en die staan nu te wachten naast de weg tot we een terrein gevonden hebben", zegt Vincent. "We hopen dat we tegen vanavond onze vrachtwagens nog kunnen uitladen en dan morgen iets harder doorwerken zodat alles klaarstaat vooraleer de leden maandag arriveren."

We willen ons voorschot nog niet laten terugbetalen, want dan lijkt het alsof we akkoord gaan met de contractbreuk

Vincent Jacobs, leider bij Scouts Oosterveld in Wilrijk

De scouts had al een voorschot van 2.000 euro betaald. De kampeigenaar wil dat bedrag ook terugbetalen, maar dat ziet de jeugdbeweging niet zomaar zitten. "Als we het geld nu aannemen, lijkt het alsof we akkoord gaan met de contractbreuk. Maar we hopen verschillende kosten terug te kunnen krijgen, zoals de uren die onze vrachtwagens moeten wachten en ook de treintickets naar Hotton die wellicht moeten worden omgeboekt."

Meerdere klachten over hetzelfde terrein

Het probleem waar de scouts uit Wilrijk nu mee zit, is geen alleenstaand geval. Ook Chiro Hombeek en Chiro Iris uit Dilbeek moesten begin deze maand plots op zoek naar een nieuw terrein door een dubbele boeking bij precies dezelfde kampeigenaar uit Hotton. Chirojeugd Vlaanderen kreeg al meerdere klachten binnen over dezelfde eigenaar. "Volgens onze gegevens gaan er in de maand juli 8 verschillende chirogroepen op kamp op dat adres. Dat zou dus willen zeggen dat er hoe dan ook verschillende groepen elkaar zouden overlappen", zegt Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen.

De eigenaar heeft ook nog een kleiner terrein dat hij zo wellicht verhuurd wil krijgen

Niels De Ceulaer, Chirojeugd Vlaanderen

Chirojeugd Vlaanderen heeft een vermoeden waarom de kampbaas bewust dubbele boekingen lijkt aan te nemen. "Blijkbaar heeft de man twee terreinen, waarvan er eentje moeilijk verhuurd geraakt omdat het klein en slecht gelegen is", zegt De Ceulaer. "Wellicht is het zo dat als er een groep aankomt, de eigenaar voorstelt om het andere terrein te nemen en zo krijgt hij het soms toch verhuurd."

De koepel van de jeugdbeweging gaat nu de groepen die nog geregistreerd staan op de kampplaats opbellen om samen te bekijken of er een alternatief moet worden gezocht. Daarnaast gaat ze ook samenzitten met haar Waalse collega's om te horen hoe het probleem vermeden kan worden in de toekomst.

Meest gelezen