Radio2

Sfeerbeheerders bemannen meldpunt grensoverschrijdend gedrag op Gentse Feesten

Tijdens de Gentse Feesten lanceren de pleinorganisatoren van de Vlasmarkt en Sint-Jacobs samen met de stad een hulp- en meldpunt voor ongewenst gedrag en overlast. Het meldpunt wordt bemand door zogenoemde sfeerbeheerders. Naast het vast meldpunt, lopen er nog heel wat extra stewards rond over de hele Feestenzone.

Een 40-tal sfeerbeheerders zullen tijdens de Gentse feesten letterlijk voor een goede sfeer zorgen door mensen te helpen. Naast de Sint-Jacobskerk zal een houten chalet staan, bemand door drie vaste sfeerbeheerders, de rest zal vrij rondlopen over de hele site. Zij kregen hiervoor een opleiding zodat ze op de juiste manier met crisissituaties kunnen omgaan. Indien nodig kunnen ze de hulpdiensten erbij halen. 

Kim De Groof is één van de drie vaste sfeerbeheerders in het meldpunt. "Daar kunnen mensen die zich niet goed voelen na seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, intoxicatie etc. zich melden. Wij vangen ze op, geven ze water en kijken of er politie of iemand van het zorgcentrum na seksueel geweld moet bij komen."

Na grensoverschrijdende daden, lichten we sowieso de politie in. Maar het slachtoffer hoeft daarom geen klacht neer te leggen

Adriaan Doutrepont, coördinator meldpunt

Adriaan Doutrepont is de coördinator van het meldpunt, volgens hem is al jarenlang sfeerbeheer aanwezig op de Vlasmarkt en Trefpunt. "Maar sinds 2019 speelt het idee om een fysiek meldpunt te installeren. Er wordt ook steeds meer gemeld de laatste jaren. Sommigen vinden het niet nodig om naar de politie of naar de EHBO te stappen, daarom willen wij er zijn voor hen. Zij kunnen op een laagdrempelige manier advies krijgen."

"Als er seksueel grensoverschrijdende daden zijn gebeurd, dan lichten wij sowieso de politie in. Als zij zelf geen klacht willen neerleggen, dan gaan wij ook niemand dwingen. Ze kunnen tot zes maanden na de feiten een klacht neerleggen en tot zeven dagen nadat ze iets seksueel grensoverschrijdend hebben meegemaakt stalen laten afnemen. Wij geven enkel advies en geven de mogelijkheid om direct actie te ondernemen, maar zij hebben ook de tijd om erover na te denken als ze dat willen."

Meest gelezen