Het Vianderdomein in Tienen waar je de komende dagen verfrissing kan zoeken.
Vissersclub Viandra Vissers Tienen

Tienen bereidt zich voor op extreme hitte: "Zoek verfrissing en geef extra aandacht aan kwetsbare groepen"

De stad Tienen vraagt haar inwoners om extra aandacht te hebben voor kwetsbare groepen nu de temperaturen de komende dagen de hoogte in gaan. Naast enkele aanbevelingen verwijst de stad ook naar het noodnummer van het Wit-Gele Kruis voor wie met vragen zit.

Om extreme hitte het hoofd te bieden heeft Tienen een aantal jaar geleden een hitteplan opgesteld. Dat plan wordt jaarlijks geactualiseerd, en bevat ook een reeks aanbevelingen. "We doen een oproep aan alle inwoners om extra zorg te dragen voor elkaar tijdens deze warme periode”, vertelt burgemeester Katrien Partyka. “Voldoende drinken is een belangrijke tip voor iedereen. Zoek verkoeling in zwembad De Blyckaert, het stadspark, het Vianderdomein, de waterpartij op de Grote Markt, de meander aan de Grote Gete, ... Ga eens langs bij senioren of zieken in je omgeving. Heb ook aandacht voor de kinderen. Smeer ze regelmatig in met zonnecrème en laat ze een petje op het hoofd zetten.”

Hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste tekenen zijn van ernstige problemen zoals een hitteslag. In dit geval is water drinken en rusten op een koele plek de boodschap. Worden er symptomen als braken, overvloedig zweten, kortademigheid of een verhoging van de lichaamstemperatuur waargenomen? Bel meteen de ziekenwagen via het nummer 112. Zorg ervoor dat de persoon in moeilijkheden kan afkoelen en dien de eerste hulp toe.

In Tienen kan je met vragen ook dag en nacht terecht op het nummer 016 31 95 50 van het Wit-Gele Kruis. Meer tips vind je op www.warmedagen.be.

Meest gelezen