Videospeler inladen...

Suki viert vrijgezellenfeest op haar eerste Tomorrowland, samen met haar toekomstige man: "Bucketlist-moment"

In De Schorre in Boom is het eerste van drie festivalweekends Tomorrowland begonnen. Vanuit de hele wereld zijn festivalgangers naar ons land afgereisd om het dancefestival mee te pikken. Sommigen hebben er jaren over gedaan om tickets te bemachtigen. Ook Nederlanders Suki en haar toekomstige echtgenoot Lin zijn erbij. En bijzonder: ze vieren op hun eerste keer Tomorrowland háár vrijgezellenfeest. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Suki en Lin trouwen binnenkort en vieren haar vrijgezellenfeest samen op Tomorrowland: "Beter in het echt dan alle YouTube-filmpjes"

In de festivalmassa valt de Nederlandse Suki op met haar sluier. Ze viert op Tomorrowland haar vrijgezellenfeestje. En dat in aanwezigheid van haar toekomstige echtgenoot Lin. Al 10 jaar probeert het koppel tickets voor het dancefestival te bemachtigen. Een kleine maand voor hun huwelijk op Bali is het hen éindelijk gelukt om Tomorrowland mee te maken.

Videospeler inladen...

Het oog wil ook wat: Eric Prydz pakt uit met nieuwe hologramshow

De Zweedse dj en producer Eric Prydz (bekend van zijn doorbraakhit "Call on me") haalt op Tomorrowland 2022 zijn eerdere succesformule uit de kast. Hij speelt zijn dj-set van achter een gigantische wand waarop hologrammen te zien zijn in de grote indoorconcerthal op Tomorrowland. De Freedom Stage is naast de Main Stage het grootste van de 14 podia op het terrein.

Beelden die passeren, gaan van een helikopter en een duikboot, over een gigantische walvis, tot een mens uit kunststof, wolkenkrabbers waar het publiek binnengluurt bij mensen thuis, en een zware onweersbui. Een visuele trip die 1,5 uur duurt. 

Boven de festivalgangers zorgen bewegende spots en TL-buizen voor extra sfeer. Prydz' zijn hologramshow is na enkele versies op zich niet meer vernieuwend, maar het concept is ijzersterk. Het contrast tussen de repetitieve beats en de verrassende beelden is bijzonder meeslepend. 

Een impressie in enkele amateurbeelden:

Videospeler inladen...

Major Lazer sluit eerste avond van Tomorrowland af, én het hele festival na weekend drie

De Amerikaanse groep Major Lazer van producer en dj Diplo sluit vanavond de Main Stage van Tomorrowland af. En aan het einde van het derde festivalweekend zijn ze ook de finale slotact van editie 2022. Na twee jaar coronacrisis hebben ze zo veel energie om het podium op te gaan, dat ze het in de radiostudio van Stubru nog voor hun set op een rappen zetten.

"Wat mensen niet helemaal beseffen: die Main Stage is als artiest niet zo cool als je daar een show speelt. Je ziet weinig van het spektakel, alles gebeurt boven je hoofd en rondom je heen. Een heel andere beleving dan wanneer je vanuit het publiek naar een set kijkt: dat is wel heel overdonderend", vertellen ze.

Vanavond staan ze trouwens geprogrammeerd tegenover de Belgische technokoningin Charlotte de Witte, die haar eigen podium afsluit. En de Amerikanen kennen haar maar al te goed. "Zij is echt de coolste technodj, she's badass", aldus Major Lazer.

Videospeler inladen...

Geen grote incidenten op eerste dag Tomorrowland

Tomorrowland 2022 is rustig en gemoedelijk gestart. Dat bevestigt de lokale politie zone Rupel aan VRT NWS. Ook bij de hulpposten blijft het voorlopig rustig. Het Vlaamse Kruis heeft tegen de avond ongeveer 800 festivalgangers verzorgd. De helft kwam langs voor de verzorging van kleine verwondingen of verstuikte enkels, zo klinkt het in een reactie aan VRT NWS. 

Van zonnebrand is voorlopig nog niet echt sprake, al zorgt het Vlaamse Kruis ook actief voor de verspreiding van zonnecrème. "Tegen zondagavond zullen we zeker nog verbrande festivalgangers zien en helpen", klinkt het. 

BEKIJK - het verslag uit "Het journaal" over de eerste dag Tomorrowland:

Videospeler inladen...

Plek voor 100 dansers op de nieuwe Main Stage: zo zag de openingsceremonie van Tomorrowland 2022 eruit

Tomorrowland 2022 is op de eerste festivalavond officieel geopend met een ceremonie. Aan de nieuwe Main Stage zijn twee platformen gebouwd, die plaats bieden aan 100 dansers. Dat levert een intrigerende choreografie op.

Videospeler inladen...

Nederlands hiphopcollectief De Jeugd van Tegenwoordig maakt kennis met Tomorrowland: "Wij maken plezier, hopelijk volgt het publiek"

Een vreemde eend in de bijt op Tomorrowland, tussen alle dj-geweld, is het Nederlandse hiphopcollectief De Jeugd van Tegenwoordig. De groep die Nederlandstalige klassiekers maakte als "Watskeburt" en "Sterrenstof". Hoe denken zij het zéér internationale festivalpubliek te charmeren? 

"Wij proberen het zelf leuk te hebben op het podium, en als mensen zin hebben, dan zullen ze wel volgen", vertelt rapper Faberyayo ons voor de show. En of ze blij zijn dat ze weer kunnen optreden in hun jubileumjaar: De Jeugd van Tegenwoordig bestaat 17 jaar, en heeft intussen meer dan 1.000 shows gespeeld. "Corona was een vreselijke periode, die we zo snel mogelijk achter ons willen laten", zo klinkt het.

Videospeler inladen...

Aan de Library Stage wordt het toch vooral een Belgisch-Nederlands feestje, te zien aan de aanwezige vlaggen, en te horen aan de Nederlandstalige teksten die toch wel érg vlot worden meegebruld. De Franse festivalgangers her en der dansen wel mee op de vrolijke beats, maar begrijpen niet echt naar welke act ze aan het kijken zijn.

De Jeugd van Tegenwoordig maakt van hun show, aangestuurd door hun producer Bas Bron, een show die dicht aanleunt bij een dj-set, waarin de nummers vlot in elkaar overvloeien. Rappers Willie Wartaal, Faberyayo en Vieze Fur zwepen het publiek op als drie MC's, op de dj-booth. 

Hun Engelstalige bindteksten vervallen relatief snel in Nederlandstalige varianten. "Dit is eindelijk de teringherrie waar jullie al zo lang op wachten, toch?", klinkt het. Willie Wartaal krijgt het laatste woord: "Don't forget: Tomorrow is a land", aldus de rapper.

Voor het eerst in de Tomorrowlandgeschiedenis zijn er drie festivalweekends: "Financieel twee moeilijke jaren achter de rug"

Na twee jaar zonder Tomorrowland zakken er de komende drie weekends in totaal 600.000 festivalgangers af naar De Schorre in Boom voor editie 2022 van het festival. Iets wat de organisatie achter het dancefestival moet helpen om de financiële kater van de coronacrisis te doen vergeten. Ondanks twee jaren zonder inkomsten is er voor deze editie geïnvesteerd in heel wat nieuwe decorstukken op het festivalterrein.

BEKIJK - de reportage uit "Het journaal", over de eerste Tomorrowland in drie jaar tijd

Videospeler inladen...

Verrassing voor Charlotte de Witte: gouden plaat voor samenwerking met haar partner Enrico Sangiuliano

Tomorrowland 2022 zou wel eens de editie van techno-dj Charlotte de Witte kunnen worden. Tijdens het eerste en tweede festivalweekend stelt ze de programmatie samen van haar eigen podium, waar ze zelf ook twee stevige technosets zal spelen. "Het zal hard gaan, de laatste 10 minuten ga ik naar 150 beats per minuut, dus jullie pet gaat afvliegen", aldus de Witte.

Op zaterdag 30 juli wacht de Witte dan een primeur: ze mag als eerste vrouwelijke techno-dj ooit de Main Stage afsluiten, na Tomorrowland-koningen Dimitri Vegas en Like Mike. En dan werd ze bij Stubru nog verrast met een gouden plaat, voor 1,5 miljoen streams voor "The age of love". De Witte maakte een remix van die klassieker samen met haar partner, de Italiaanse dj en producer Enrico Sangiuliano. "The age of love" is daarmee officieel de grootste hit uit de Wittes carrière tot nu toe.

Videospeler inladen...

Zelfs gebroken been houdt festivalganger niet tegen: "Zó lang moeten wachten op die eerste Tomorrowland!"

Voor veel festivalgangers is het door twee jaar coronacrisis hun allereerste Tomorrowland. Iets waar ze bijzonder hard naar hebben uitgekeken, van waar in de wereld ze ook komen. Anderen hebben dan weer geen enkele editie gemist. Hoe dan ook: de knaldrang en het enthousiasme om het festivalterrein én de rest van het publiek te gaan ontdekken, is bijzonder groot.

Videospeler inladen...

Zien en gezien worden, ook dat is Tomorrowland

De gemiddelde festivalganger op Tomorrowland besteedt behoorlijk wat aandacht aan zijn look. Want zien en gezien worden, daar draait het ook deels om op het dancefestival. Verkleedoutfits, groepen die allemaal hetzelfde aandoen, veel glitter en een streepje bloot: dat zijn voor de meeste "People of Tomorrow" vaste elementen in hun look.

© Stubru - Foto Jokko
© Stubru - Foto Jokko
© Stubru - Foto Jokko
© Stubru - Foto Jokko

Meest gelezen