VK roept noodtoestand uit voor "extreme hitte", ook bij ons dinsdag temperaturen mogelijk tot 38 graden

Het Verenigd Koninkrijk heeft de nationale noodtoestand voor extreme hitte uitgeroepen voor begin volgende week. Maandag en dinsdag verwachten ze er "recordtemperaturen". Ook bij ons voorspelt het KMI dinsdag temperaturen tussen 33 en 38 graden. Weerman Frank Deboosere roept op om voldoende te drinken en op tijd de schaduw op te zoeken.

De Britse weerdienst Met Office heeft in het Verenigd Koninkrijk de nationale noodtoestand uitgeroepen. De dienst stuurt een "rode waarschuwing" uit voor extreme hitte op verschillende plaatsen in het land begin volgende week. "Maandag en dinsdag bereiken we uitzonderlijke, misschien wel recordbrekende temperaturen", schrijft het Met Office op zijn website.

Eerder deze week hadden de UK Health Security Agency en het Met Office al een waarschuwing van niveau 3 uitgevaardigd voor sommige delen van het land, waardoor sociale en gezondheidsdiensten extra maatregelen moeten nemen om de kwetsbaren te beschermen.

De rode waarschuwing van niveau 4 van het Met Office gaat nog een stapje verder. Deze waarschuwing betekent dat er reële gevaren zijn voor iedereen, ook voor wie fit en gezond is.

BEKIJK - "Er komt een ongeziene hittegolf op ons af", Britse weerdienst Met Office kondigt voor het eerst code rood aan:

Recordtemperaturen

Zowel in België als in het Verenigd Koninkrijk is de warmste dag die ooit gemeten werd 25 juli 2019. In Cambridge University Botanic Garden werd het toen 38,7 graden, in Ukkel was dat 39, 7 graden.

Bij ons voorspelt het KMI voor dinsdag temperaturen tussen de 33 en de 38 graden, maar volgens weerman Frank Deboosere is het nog te vroeg om nu al over een nieuwe recordtemperatuur te spreken.

De kans dat dinsdag de op een na warmste dag, sinds het begin van de metingen in Ukkel zal zijn, noemt hij wel waarschijnlijk. Daarvoor zou het warmer moeten worden dan de 36,6 graden die gemeten werd op 27 juni 1947.

Dergelijke warme temperaturen brengen natuurlijk altijd gevaren met zich mee. Deboosere roept daarom op om waakzaam te blijven: "Drink voldoende en zoek op tijd de schaduw op." 

Scouts stuurt waarschuwing uit naar kampen om programma aan te passen

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft alvast een bericht verstuurd naar alle kampen in binnen- en buitenland - op dit ogenblik meer dan 1.000 - met de vraag om het programma aan te passen aan de hitte. "De groepen kunnen best hun activiteiten met inspanningen beperken, rekening houdend met de warmte."

Hij raadt de leiding aan om eventueel de routes op trekkampen in Zuid-Europa bij te stellen met het oog op bosbranden. "Ze moeten plaatselijke instructies volgen rond een kampvuur bij droogte, aandacht hebben voor voedselveiligheid en zorgen voor schaduw en voldoende drinkwater."

Van warm naar nog warmer

Dat het warm wordt, weten we dus intussen, maar voor de volledigheid lijsten we nog eens van dag tot dag op welke temperaturen worden verwacht: 

Zaterdag wordt het aan zee snel zonnig. In het binnenland wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, maar in de loop van de namiddag wordt het alsmaar zonniger. De maxima liggen rond 20 of 21 graden op de Ardense toppen en aan zee, rond 24 of 25 graden in het centrum en kunnen oplopen tot 26 graden in Belgisch Lotharingen. De wind waait matig uit noord tot noordoost aan zee en uit noord elders.

Zondag is het warm en zonnig met hoogstens wat hoge wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 24 en 26 graden in de Kuststreek en in de Ardennen en tussen 27 en 29 graden in de overige streken. Er staat een zwakke oosten- tot noordoostenwind.

Maandag wordt heet met temperaturen van 29 tot 31 graden in de Ardennen en 31 tot 34 graden elders. Het blijft zonnig met een meestal zwakke zuiden- tot zuidoostenwind.

Dinsdag wordt de warmste dag met maxima van 33 tot 35 graden in de Ardennen en 36 tot 38 graden in de overige streken. Het blijft zonnig, maar in de nacht van dinsdag op woensdag kunnen er enkele geïsoleerde onweersbuien losbarsten. De wind is zwak tot matig uit zuidoost.

Bekijk hieronder het weerbericht:

Videospeler inladen...