Zware vechtpartij op Leuvense Oude Markt: vijf jongeren aangehouden op verdenking van poging tot doodslag

Bij een zware vechtpartij op de Leuvense Oude Markt zijn woensdagochtend twee jongeren gewond geraakt. Vijf verdachten zijn aangehouden. Het gaat allemaal om jongeren uit het Leuvense. Ze zijn in verdenking gesteld van poging tot doodslag, slagen of verwondingen en diefstal.

In de vroege ochtend van 13 juli  ontstaat er een discussie tussen een groep van vijf jongeren en twee andere personen. Plots deelt één van de vijf jongemannen een vuistslag uit aan een 20-jarige jongeman uit Tessenderlo. Nadat hij op de grond is gevallen blijft het slachtoffer vuistslagen en trappen op het hoofd incasseren. Zelfs wanneer de jongeman het bewustzijn verliest, blijft hij slagen krijgen in het aangezicht. Het tweede slachtoffer, een 21-jarige man uit Laakdal, probeert verschillende keren tussen te komen in een poging het geweld te doen ophouden. Maar dat wordt hem door de groep jongeren verhinderd, waarbij ook hij een aantal trappen en slagen incasseert. 

Eén van de daders tast na het geweld in de broekzakken van het bewusteloze slachtoffer.  Daarop vluchten de vijf daders weg in verschillende richtingen, maar de politie slaagt erin om vijf verdachten te vatten: een 19-jarige uit Holsbeek, een 19-jarige uit Herent, een 21-jarige uit Boutersem, een 18-jarige uit Leuven en een 19-jarige uit Lubbeek. Het parket heeft een gerechtelijk onderzoek gevorderd op verdenking van poging tot doodslag, slagen of verwondingen en diefstal. De 5 verdachten zijn door de onderzoeksrechter aangehouden. De raadkamer zal dinsdag beslissen over de eventuele verlenging van de voorlopige hechtenis. 

Plaatsverbod opgelegd

Hoewel er recent nog een geval van geweld was op de Oude Markt, neemt de politie geen bijkomende maatregelen. Volgens de politie bewijst de permanente monitoring van het uitgangscentrum zijn nut.  Dankzij die opvolging konden de daders ook snel worden opgepakt. 

Ik heb meteen een plaatsverbod opgelegd aan de vijf daders, ze mogen niet meer op de Oude Markt en de omgeving komen 

Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit)

Intussen komen er ook reacties uit politieke hoek. Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) verafschuwt het geweld: "Dit zinloos geweld is totaal onaanvaardbaar. De politie heeft de daders allemaal onmiddellijk opgepakt en het parket heeft hen  in verdenking gesteld van zware feiten. Ik heb daarnaast meteen een plaatsverbod opgelegd aan de vijf daders. Ze mogen zich niet meer op de Oude Markt en omgeving begeven. Al hoop ik dat het een overbodige actie is en dat ze opgesloten blijven. In Leuven tolereren we geen enkele vorm van geweld. " 

De N-VA oppositie in Leuven vraagt om het politiekantoor op de Grote Markt opnieuw te openen, ook 's nachts om zo een afschrikeffect te creëren. 

Meest gelezen