© VRT

VRT zegt schermgezichten "marktconform" te betalen

De VRT betaalt zijn schermgezichten marktconform. Dat zegt de openbare omroep in reactie op een artikelenreeks van Het Laatste Nieuws over de verloning van enkele bekende televisiegezichten.

Uit het jaarverslag van de VRT bleek in juni dat de openbare omroep met 19 schermgezichten of radiostemmen een exclusiviteitscontract heeft. 2 daarvan verdienen minder dan 100.000 euro per jaar. 11 verdienen tussen 101.000 en 300.000 euro per jaar. Bij 6 medewerkers gaat het om meer dan 300.000 euro per jaar.

Volgens Het Laatste Nieuws verdienen die grootverdieners een pak meer dan 300.000 euro. Tom Waes zou 700.000 bruto verdienen. Voor andere bekende schermgezichten als Jeroen Meus, Ben Crabbé en Philippe Geubels gaat het volgens de krant om minstens 500.000 euro bruto en voor Niels Destadsbader om 400.000 euro. De verloning gebeurt aan de hand van exclusiviteitscontracten, volumedeals en consultancy-opdrachten.

Om privacyredenen gaan we niet in op precieze bedragen, ook al circuleren er cijfers die niet kloppen.

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder VRT

Volgens gedelegeerd bestuurder van de VRT Frederik Delaplace circuleren er cijfers die niet kloppen. Hij benadrukt dat de VRT marktconform betaalt: "VRT heeft als opdracht een breed publiek te bereiken met straffe programma’s. Dat doen we onder meer door schermgezichten en radiostemmen in te zetten, unieke talenten die de Vlaming meenemen in die verhalen. VRT betaalt hen marktconform en is daar ook transparant over. Om privacyredenen gaan we niet in op precieze bedragen, ook al circuleren er cijfers die niet kloppen. De VRT-directie houdt bij alles wat contracten aangaat, rekening met de aanbevelingen van Audit Vlaanderen en zet in haar schermgezichtenbeleid, verjonging, vervrouwelijking en diversiteit centraal. “

Het management van enkele schermgezichten die we contacteerden, wil de bedragen die circuleren niet bevestigen. Enkele bronnen die zicht hebben op de verloning van belangrijke schermgezichten in Vlaanderen, laten verstaan dat de bedragen inderdaad marktconform zijn en dat er ook bij commerciële omroepen zulke bedragen circuleren.

Meest gelezen