Videospeler inladen...

Gentse Feesten lokken op eerste dag 150.000 bezoekers, wel verschillende vechtpartijen en melding van verkrachting

De eerste dag van de Gentse Feesten heeft 150.000 bezoekers gelokt, 45.000 méér dan de eerste dag in 2019. Het was duidelijk dat velen de Feesten hadden gemist. Twee jaar lang moesten de Gentenaren het zonder stellen, corona gooide roet in het eten. Dit jaar zijn de Gentse Feesten terug, in volle glorie en de start was alvast memorabel. Al waren er ook verschillende incidenten en een melding van verkrachting.

De Gentenaren hebben er lang naar uitgekeken, en met een vuurshow op de vijf hoogste verdiepingen van het gestripte Belgacomgebouw, werden de Gentse Feesten nieuw leven ingeblazen. Dat terwijl op de Voorhoutkaai aan Portus Ganda duizenden toeschouwers verzamelden om de Feesten op gang te zingen. 

Lichtshow Belgacom gebouw
Radio 2

We mogen eindelijk terug samenzijn, dat is het gevoel dat nu overheerst

Feestburgemeester Bram Van Braeckevelt (Groen)

De sfeer zat er meteen goed in en de eerste nacht werd er eentje om niet te vergeten. Een nacht die goed is verlopen, vertelt feestburgemeester Bram Van Braeckevelt in De Ochtend op Radio 1. "Het eerste gevoel is een fantastisch gevoel, de wedergeboorte van de Gentse Feesten is goed ingezet", vertelt Van Braeckevelt. "Het was een magisch openingsevent, er was heel veel volk aanwezig in de stad. We hebben twee pleinen zelfs tijdelijk moeten afsluiten omdat er te veel volk aanwezig was. Het gevoel dat na de eerste nacht overheerst, is dat van: "Eindelijk mogen we terug samen zijn." 

Incidenten

De eerste nacht van de Gentse Feesten verliep vrij vlot, al meldt de Gentse politie wel een 15-tal vechtpartijen. Daarnaast kregen 104 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen en werden er drie gauwdieven opgepakt. Een persoon werd door de hulpdiensten opgevangen na een melding van verkrachting en overgebracht naar het zorgcentrum na seksueel geweld. Het Rode Kruis heeft 103 bezoekers verzorgd, een 25-tal mensen werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Allez, Chantez, Voorhoutkaai

Tropisch warm

De komende dagen wordt in Gent ontzettend veel volk verwacht, ook bij de tropische temperaturen die eraan komen. "We zijn daar op voorbereid", zegt de feestburgemeester. "Het zal zweten zijn, maar er is voldoende plaats om te verkoelen. We vragen ook aan de mensen om zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Om ervoor te zorgen dat ze zich goed beschermen, voldoende drinken." 

Bekijk hier de reportage uit "Laat Journaal" over de Gentse Feesten: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen