Europa kreunt onder de hitte: alarmfase rood in VK, bosbranden in Frankrijk en overlijdens in Spanje en Portugal

Niet alleen in ons land wordt het de komende dagen bijzonder heet, ook de rest van Europa kreunt onder de hitte. In Frankrijk legden bosbranden al 9.000 hectare bos in de as. Het Verenigd Koninkrijk kondigt voor het eerst in de geschiedenis een 'rode alarmfase' af. En in Spanje en Portugal overleden verschillende mensen aan de hitte. 

We moeten er geen doekjes om winden: het wordt bloedheet. Dinsdag kan het kwik bij ons lokaal tot 40 graden stijgen. Daarom kondigt het KMI vanaf maandag code oranje af. Dat is een waarschuwing waarbij het vooral belangrijk is om genoeg te drinken, koele plekken op te zoeken en de gezondheidstoestand van zwakkere personen goed op te volgen. 

Ook in andere Europese landen worden de komende dagen recordtemperaturen verwacht. Verschillende landen kreunen al even onder de hitte, die op een aantal plaatsen grote gevolgen heeft. 

Bosbranden in Frankrijk

In Frankrijk woeden al sinds dinsdag bosbranden in de Gironde, de streek rond Bordeaux. Die hebben al 9.000 hectare bos vernield. In het arrondissement Arcachon gaat het om iets meer dan 3.000 hectare woud. "Maar het vuur is nog altijd niet onder controle", zegt onderprefect Ronan Léaustic aan persagentschap AFP. In het oostelijker gelegen arrondissement Langon ging al 6.000 hectare bos in de vlammen op. De brand blijft er verder toenemen. 

1.200 brandweerlui zetten alles op alles om de branden onder controle te krijgen. Vijf blusvliegtuigen zijn overgevlogen naar het gebied en verschillende bulldozers worden ingezet om brandgangen aan te leggen om de vlammen af te remmen en tegen te houden. 

Sinds dinsdag zijn al meer dan 10.000 inwoners en vakantiegangers geëvacueerd. Er vielen nog geen slachtoffers. De Franse regering heeft voor 38 departementen code oranje afgekondigd. Omdat het nog niet meteen zal afkoelen in het land, houdt de brandweer zich ook op andere plaatsen paraat, onder meer ten zuiden van Avignon waar een brand - die intussen onder controle is - 1.400 hectare heeft vernield. 

De brandweer bestrijdt het vuur in de buurt van Landiras.

Noodtoestand in Portugal

Ook in Portugal staan nog altijd verschillende bossen in brand en lopen de temperaturen op tot boven de 40 graden. Zelfs 's nachts blijft het nog altijd 30 graden. De combinatie van die hoge temperatuur, geen regenval en een harde wind zorgt voor problemen.

Tot en met zondag geldt voor heel Portugal de op twee na hoogste noodtoestand. Al 40.000 hectare land is verwoest door brand, stelt natuurbeschermingsorganisatie ICNF. De meeste branden woeden nog in het noorden. Honderden brandweerlieden proberen het vuur er onder controle te krijgen, maar Portugal heeft een tekort aan materieel om de branden te kunnen bestrijden.

Tussen 7 en 13 juli zijn in Portugal al 238 overlijdens meer vastgesteld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt persbureau Lusa. Het gaat om ouderen of mensen die al ziek waren. De extra overlijdens worden aan de hittegolf gekoppeld.

Een vrijwilliger probeert te voorkomen dat een brand aan terrein wint in Casal da Quinta.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Overlijdens door hitte in Spanje

In Spanje heeft de hittegolf sinds zondag zelfs al 360 mensenlevens geëist. Dat schrijft de krant La Vanguardia op basis van informatie van het Spaanse gezondheidsinstituut Carlos III. Vrijdag steeg het kwik hier en daar tot boven de 45 graden en bezweken op één dag tijd 123 mensen aan de warmte. 

De autoriteiten raden de bevolking aan genoeg te drinken, fysiek zware activiteiten zo veel mogelijk uit te stellen en overdag vooral binnen te blijven. In Malaga zijn 3.000 mensen geëvacueerd uit hun vakantieverblijven omdat een grote bosbrand steeds dichterbij komt.

Een helikopter blust het vuur bij Malaga.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Alarmfase rood in het Verenigd Koninkrijk

Begin volgende week worden in het zuidoosten van Engeland (net als bij ons) temperaturen tot 40 graden verwacht, een record. De Britse regering hield daarom zaterdag crisisberaad en kondigde voor het eerst in de geschiedenis de rode alarmfase af. Reizigers wordt afgeraden om de trein of de metro te nemen komende maandag en dinsdag.

Ook in Italië, Griekenland, Kroatië en Turkije

Aan de Kroatische kust worden bosbranden aangedreven door sterke wind. De situatie is er het meest dramatisch in de stad Sibenik. De brandweer kon niet voorkomen dat enkele auto's en een toren van een kerk in vlammen opgingen. 

In Griekenland werden eveneens verschillende bosbranden gemeld, onder meer in de streek rond Athene. In Bibione in Italië moesten dan weer acht mensen in de zee springen om aan het vuur en de rook van een bosbrand te ontsnappen. Ook in het zuidwesten van Turkije is al brand uitgebroken, in de buurt van de badplaats Datça.

Meest gelezen