AFP or licensors

Topvrouw Duitse kunstenfestival Documenta stapt op na antisemitismeschandaal

De directrice van het prestigieuze Documenta in het Duitse Kassel stapt op. Dat meldt de raad van bestuur van het kunstenfestival. Midden juni ontstond commotie over één van de kunstwerken die er tentoongesteld werd. Daarop waren antisemitische elementen te zien. Het kunstwerk werd verwijderd.

In een persbericht laat de raad van bestuur van Documenta weten "diep versteld te staan over het feit dat duidelijk antisemitische motieven konden worden aanschouwd" bij de opening van het festival, midden juni. Als gevolg daarvan werd unaniem beslist om het contract met directrice Sabine Schormann te beëindigen.

Antisemitisch geladen

Het was het werk "People's Justice" van het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi dat de commotie veroorzaakte. Op het spandoek werd een man afgebeeld met een "joodse hoed" en de letters "SS". Hij had pijpenkrullen, bloeddoorlopen ogen en scherpe tanden. 

Een soldaat had dan weer een varkensgezicht en droeg een sjaal met een davidster en een helm met het opschrift "Mossad", de naam van de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst.

Spoedige opheldering

Na aanzwellende protesten werd het doek verwijderd. In het persbericht distantieert de raad van bestuur zich uitdrukkelijk van het werk. "Het People's Justice-doek van kunstenaarscollectief Tarin Padi was, met zijn antisemitische beeldspraak, een duidelijke overschrijding, en Documenta werd hiermee aanzienlijk beschadigd", klinkt het. De raad vraagt een spoedige opheldering van de gang van zaken.

Documenta is een moderne, beeldende kunstenmanifestatie in Kassel, in het centrum van Duitsland. Het evenement wordt elke vijf jaar georganiseerd en duurt honderd dagen. Tijdens deze vijftiende editie - die in handen  is van het Indonesische collectief ruangrupa - zijn op 32 locaties doorheen de stad werken van honderden kunstenaars te zien. Ruangrupa werd maanden eerder al eens beschuldigd van antisemitisme.

Meest gelezen