Facebook Fundament 2060

Antwerpse vereniging opent kelder van kerk voor wie wil ontsnappen aan hitte: "Permanent 12 graden"

De vzw Fundament 2060 in Antwerpen Noord biedt de komende dagen een koele plek aan voor mensen uit de buurt die willen ontsnappen aan de hitte. Dat doen ze in de kelder van de kerk waar ze hun werking hebben. "Er is plek voor zo'n 50 personen en het is er permanent 12 graden", zegt Anton Van Den Broucke van Fundament 2060.

"We openen onze kelder voor iedereen die verkoeling zoekt. Je bent welkom om te werken (er is wifi), iets te drinken (gratis water), een boek te lezen, te ontmoeten", klinkt het op de Facebookpagina van Fundament 2060, een socioculturele vzw die de kelder in de Sint-Amanduskerk in Antwerpen Noord uitbaat.

Je kan hier bijvoorbeeld een paar uur in de koelte komen werken

Anton Van Den Broucke, vzw Fundament 2060

"We doen dit voor mensen uit de buurt die in hun huis of appartement geen koelte vinden", zegt Anton Van Den Broucke van Fundament 2060. "We gaan geen activiteiten aanbieden, we zetten enkel onze deuren open. Je kan hier dus een paar uur komen werken bijvoorbeeld. Liefst geen te drukke dingen, want hoe meer activiteit, hoe warmer het wordt, en dat is natuurlijk niet de bedoeling", lacht Van Den Broucke.

Te koud?

"Als we optredens organiseren in onze kelder klagen de mensen soms wel dat het te koud is. Je kan er dus niet te lang stilzitten, het is een beetje een frigo. Maar voor een uurtje of twee valt het best mee. Er zijn ook nog tuinen rond de kerk waar je terechtkan als je wat afwisseling wil", zegt Van Den Broucke.

Meest gelezen