Pastoor uit Vrasene dood aangetroffen thuis nadat hij niet kwam opdagen voor de mis

Pastoor Daniël Vande Velde uit Vrasene is overleden op 75-jarige leeftijd. Hij zou normaal zondagochtend de mis leiden, maar kwam niet opdagen, waarop de parochianen alarm sloegen. Samen met de politie troffen ze zijn levensloze lichaam aan in zijn huis. Alles wijst op een natuurlijke dood. Hij was enorm geliefd in de streek.

Twee weken geleden werd Daniël Vande Velde nog uitgeroepen tot ereburger van Beveren. Hij was nog actief bezig en leidde elke week de mis in Vrasene. Net zoals hij zondagochtend zou doen. "Er gaat een grote schok door onze gemeente", reageert burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) aangeslagen. "Ik heb hem afgelopen woensdag nog gesproken op de jaarmarkt van Vrasene. Het is echt niet te vatten."

"De mis begon om 11 uur, maar na een bepaalde tijd kwam hij nog steeds niet opdagen", vertelt Van de Vijver. "Dus begonnen ze wat ongerust te worden. Dan zijn de verantwoordelijken samen met de politie naar zijn huis gegaan en hebben ze hem daar dood aangetroffen. Mogelijk is de priester van de trap gevallen maar ook een maagbloeding wordt niet uitgesloten door het parket. Er gaat een golf van ongeloof door onze gemeente. Niemand had kunnen voorspellen dat het noodlot zo snel zou toeslaan." 

Geliefd over heel Beveren

Volgens de burgemeester heeft pastoor Vande Velde enorm veel betekend voor Beveren, daarom werd hij twee weken geleden nog gevierd. "Hij was geen man van grote woorden, maar hij straalde enorm veel warmte en rust uit. Hij was heel geliefd over heel Beveren. 50 jaar lang was hij priester. Het is een enorm verlies voor de kerkgemeenschap. Officieel was hij al op pensioen, maar hij bleef gewoon verder werken. Er zijn al niet veel priesters meer. Nu blijven we echt met een grote leemte achter."

Hilde Buyse

Meest gelezen