Radio2

Scheepvaartpolitie houdt elke dag en nacht controle op het water tijdens Gentse Feesten

De scheepvaartpolitie zal extra controles houden tijdens de Gentse Feesten van 15 tot 24 juli. Ze controleren of alle vaartuigen wel blijven doorvaren, want ze mogen niet blijven liggen. Op drie afgesproken dagen zet de scheepvaartpolitie intensief in op alcoholcontroles op het water.

Elke dag en nacht worden er extra controles gehouden op de Gentse binnenwateren. Tijdens de Gentse Feesten mogen er bootjes varen, maar ze mogen niet blijven liggen. Daarnaast houdt de scheepvaartpolitie ook controles aan boord van de pleziervaartuigen. Er wordt gekeken of het schip correct is ingeschreven en of het juiste brevet en uitrusting voorgelegd kunnen worden.

Drie dagen van de tien worden er ook intensieve alcoholcontroles gehouden, daar gelden dezelfde regels als in het verkeer. "Maar eigenlijk valt dat veel beter mee dan in het verkeer. Het is maar heel zelden dat er iemand positief blaast. De schippers zijn verstandig genoeg om in de meeste gevallen niets te drinken", vertelt David Buysse, hoofdinspecteur federale scheepvaartpolitie in Gent.

Radio2

Ponton aan polépolé

Daarnaast is de Gentse scheepvaartpolitie ook verantwoordelijk voor het ponton aan polépolé aan de Koren- en Graslei. Op voorhand is afgesproken hoeveel de pontons mogen inzakken. "In de avond moeten we daar zeker tien keer controleren", gaat Buysse verder. "Als ze over de afgesproken lijn gaan, wordt het ponton afgesloten of moeten er mensen van het ponton af."

Wees voorzichtig op en naast het water

Naar aanleiding van het overlijden van de 53-jarige man afgelopen nacht, wil de politie ook nog waarschuwen om voorzichtig te zijn langs de waterkant. "Niet alleen op, maar ook langs het water moet je opletten. Het water is niet altijd even diep, waardoor je op scherpe voorwerpen in het water kunt stuiten. Het lijkt misschien aanlokkelijk om in het water te springen, maar dat is niet altijd zonder gevaar", aldus Buysse.

Meest gelezen