CHECK - Neen, zingend Oekraïens meisje is niet verwond door Russisch bombardement

Op sociale media gaat een video rond van een Oekraïens meisje dat al zingend haar been laat verzorgen. Volgens voornamelijk pro-Oekraïense gebruikers werd ze slachtoffer van een Russische raketaanval. Het verhaal verscheen zo ook in enkele Vlaamse kranten. In werkelijkheid heeft de oorlog niets met haar verwondingen te maken. Ze viel van haar fiets.

De kleine Elizaveta Komarevitsj ligt met haar beentje omhoog op een verzorgingstafel. Ze zingt het Oekraïense volkslied terwijl hulpverleners haar voet en onderbeen in windels wikkelen. Het filmpje ging de afgelopen weken de wereld rond op sociale media.

Zo plaatst de voormalige ambassadeur voor Oekraïne in Oostenrijk, Serba Alexander Vasiljevic, het op zijn Twitterpagina. "Een meisje uit Mykolaiv, dat gewond raakte door Russische beschietingen zingt het Oekraïense volkslied terwijl haar wonde wordt verzorgd", schrijft hij. Meer dan 42.000 mensen bekeken de video via zijn bericht. Ook regeringsadviseur van Oekraïne Anton Gerasjenko deelt het filmpje op 29 juni om te tonen hoe moedig het kind is. Hij bereikt bijna 174.000 mensen. 

Ze zijn niet de enigen die de video verspreiden. Enkele Vlaamse media pikken het verhaal ook op en verwijzen naar Gerasjenko. Hoewel er inderdaad de afgelopen weken en dagen Russische bombardementen waren in de Oekraïense stad Mykolaiv, raakte Elizaveta niet gewond door een Russische aanval.

Fietsongeval

De video komt oorspronkelijk van het Instagramaccount van de moeder van het meisje, Romana Komarevitsj. Haar account is intussen niet meer openbaar te bekijken, maar staat vol met foto’s en video’s van haar dochter. 

Collega’s van persagentschap Reuters hadden contact met de moeder en schreven ook een factcheck over het verhaal. Ze vertelt hen dat haar vierjarig dochtertje een fietsongeval had en dus niet gewond raakte door een bombardement.

Dat laat de moeder ook via haar TikTok-account weten. Meteen nadat de valse berichten zijn beginnen te circuleren, plaatst ze op 29 juni de video met uitleg over het ongeval. "Vrienden, onze mooie Elizaveta Komarevitsj is een echte ster! Maar vandaag beweren mensen op sociale media dat ze een meisje uit Mykolaiv is, dat ontsnapt is aan een bombardement (...) Haar been doet echter pijn omdat ze van haar fiets viel… dat kan gebeuren!", schrijft ze. 

@oh_romana1234

Друзі, наша красунька Єлизавета Комаревич - справжня зірка!Але сьогодні нечесні дяді і тьоті у соцмережах видали її, як дівчинку з Миколаєва, що врятувалася від обстрілів і співає Гімн... Гімн Єлизаветка співала дійсно круто, її боліла ніжка, бо підвів велосипед...буває! А вона мужньо зносила травматологічну процедуру! Але вона наша і ми всі її полюбили, підтримуємо і хочемо, щоб дитинство було веселковим, у мирній Україні, у неї і у всіх-всіх діток."Червону калину" у Єлизаветиному виконанні я думала поставити у стрічку завтра! Але зараз саме час! ТРАВМА НА ВЕЛОСИПЕДІ!!!

♬ оригінальний звук - Романа

VRT NWS nam eveneens contact op met de moeder, maar kreeg voorlopig geen antwoord. 

Propaganda

Aan Reuters laat Romana Komarevitsj nog weten dat haar familie in Ternopil Oblast woont, dat ligt zo’n 800 kilometer van de stad Mykolaiv. Ook de plaats die mensen online aan het voorval toeschrijven, klopt met andere woorden niet.

De video op Instagram is hoogstwaarschijnlijk door pro-Oekraïense socialemediagebruikers opgepikt. De timing van de foutieve verspreiding valt samen met de bombardementen in Mykolaiv. Niet alleen de Russen gebruiken nepnieuws als propagandamiddel. 

Toch zijn er ook al Oekraïense kinderen gewond geraakt of gestorven door toedoen van Rusland. Recent stierven er drie kinderen bij een raketaanval in de stad Vinnitsia.

Conclusie

  • Een video van een klein meisje dat het Oekraïense volkslied zingt terwijl haar been wordt verzorgd, gaat viraal op sociale media. 
  • In tegenstelling tot wat online en in kranten te lezen is, viel ze van haar fiets en verwondde ze zo haar been. 
  • Ze werd dus niet het slachtoffer van een Russisch bombardement in de stad Mykolaiv.
  • Het meisje en haar familie wonen in Ternopil Oblast, zo’n 800 kilometer van Mykolaiv.
  • We beoordelen de claim dat het zingende meisje door een Russisch bombardement gewond raakte, dan ook als niet waar
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul het je vraag in bij deCheckers.

Meest gelezen