Juliaan Deckx, beter bekend als Juul Kabas, in 2008.

Kempische volkszanger Juul Kabas onverwacht overleden, vooral bekend van "'t Zijn zotten die werken"

Julien Deckx, beter bekend als de Kempische volkszanger Juul Kabas, is voorbije nacht overleden. Dat meldt de familie. "Zijn overlijden kwam totaal onverwacht, de familie is diepbedroefd", klinkt het in een mededeling. Hij is 77 jaar oud geworden. De gemeente Retie opent een rouwregister.

Julien Deckx, die in 1944 werd geboren in het Kempische Retie, begon zijn carrière in het orkest van zijn broer Marc Deckx, de vader van Barbara Deckx, tijdens diens topperiode. Als Juul Kabas zorgde hij daar voor de komische noot tot hij zelf zijn eerste hit scoorde. Zijn bekendste nummers zijn "Ze noemen mij de Juul Kabas" uit 1969  en "'t Zijn zotten die werken" uit 1979.

BEKIJK - Juul Kabas zingt "'t zijn zotten die werken" samen met zijn broer Marc Deckx tijdens 10e editie Eregalerij van Radio 2:

Videospeler inladen...

In 1972 zette Kabas samen met zijn manager een heuse stunt op poten: hij werd - zogezegd - ontvoerd door supporters van voetbalclub Beerschot. Die schijnontvoering volgde na het spottende liedje "Den Beerschot is de ploeg van 't jaar" en de diefstal van de Belgische beker, die het team een seizoen eerder won. Het nieuws haalde de kranten, maar in werkelijkheid spendeerde Kabas drie dagen aan een zwembad in een hotel in Heusden-Zolder.

Eregalerij

Juul Kabas baatte sinds 1980 samen met zijn echtgenote een café-taverne uit in Retie. "Het enige vervelende is dat die ene hit van mij, "'t Zijn zotten die werken" me nu nog altijd blijft achtervolgen", zuchtte hij een jaar na de opening van zijn zaak, in het weekblad Joepie. "Er gaat geen dag voorbij of er zijn een paar mensen die me zeggen: 'Juul, 't zijn zotten die werken. Wel, ge zijt er zelf wel één.' In het begin kan je daar nog mee lachen, maar als je dat een jaar aan stuk moet aanhoren..." 

Videospeler inladen...

Kabas werd ook meermaals bekroond. In 1999 werd zijn dertigjarige carrière gevierd. In 2009 werd hij samen met zijn broer Marc en zijn nicht Barbara opgenomen in de Eregalerij van Radio 2. In 2014 ontving de 70-jarige Juul Kabas in Retie de ‘Prijs Culturele Verdienste 2014’.

Zijn overlijden, voorbije nacht, kwam totaal onverwacht. "De familie is diepbedroefd", klinkt het in een mededeling. "Maar tegelijk dankbaar voor het mooie leven dat hij mocht leiden, met de steun van zovelen."

Micha Marah: "Nog een beetje in shock"

Zangeres Micha Marah heeft Juul Kabas meer dan 50 jaar gekend. Ze begon haar professionele carrière in het orkest van Marc Dex, de broer van Juul die zijn naam Deckx omvormde tot de artiestennaam Dex. Juul Kabas speelde er bas. "Ik heb alleen maar goede herinneringen aan Juul, ik ben nog een beetje in shock"reageert ze bij Radio 2 in Antwerpen. "Hij was altijd vriendelijk en attent".

"Hij was de lolbroek, hij was de man die de mensen met grapjes op het podium entertainde. Hij schreef heel veel van zijn liedjes zelf, waardoor hij echt zijn gevoelens er kon inleggen. En hij was zowel naast als op het podium helemaal zichzelf", zo omschrijft ze Juul.

Rouwregister

Op het gemeentehuis van Retie ligt vanaf morgenochtend een rouwregister voor Juul Kabas. "Juul was heel volks en graag gezien, hij zat regelmatig op de terrasjes hier om iets te drinken met zijn vrouw. Hij had hier zelf ook een taverne. Dit nieuws sloeg in als een bom. Gisteren zagen we hem nog fietsen. Ik wil zijn vrouw en de familie condoleren", zegt burgemeester Patrick Geuens. 

Juul heeft mij nog zijn piano geschonken toen hij ging verhuizen

Patrick Geuens, burgemeester Retie

Geuens heeft Juul Kabas goed gekend. "Zijn piano staat hier op het kabinet. Die heb ik gekregen van hem toen hij ging verhuizen, om kleiner te wonen. Ons volkslied "Van Retie zen ik" komt uit zijn pen, hij was onze volkszanger nummer één. Ik ga me hem nog lang herinneren", klinkt het bedroefd.

© Patrick Geuens

Meest gelezen