Logopedie binnenkort duurder? 60 procent logopedisten verwerpt nieuwe conventie en hanteert eigen tarieven

Zestig procent van de logopedisten in ons land gaat niet akkoord met de nieuwe sectorovereenkomst voor logopedisten en zal dus zelf hogere tarieven hanteren. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Met andere woorden: logopedie volgen kan binnenkort wel eens duurder worden.

Om de twee jaar moeten logopedisten onderhandelen over een conventie, waarin onder meer de tarieven en de voorwaarden voor terugbetaling worden vastgelegd. Die onderhandelingen verliepen dit jaar niet van een leien dakje. 

De logopedisten pleitten onder meer voor een tariefverhoging van ongeveer vijf euro voor een sessie van een half uur,  "omdat ze al jarenlang chronisch onderbetaald worden", zo klonk het toen bij Stefaan Levere van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten. 

De logopedisten vonden geen gehoor bij de regering. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zou zo'n tariefsverhoging "te duur" gevonden hebben. De regering keurde vorige maand de nieuwe conventietekst dan ook goed zonder akkoord van de volledige sector.

Elke logopedist beslist zelf

In de nieuwe conventietekst is dus geen sprake van de tariefverhoging die veel logopedisten op hoopten. Al garandeert de tekst volgens Vandenbroucke wel betaalbare logopedische zorg voor patiënten en vooruitgang voor logopedisten. 

Elke logopedist moest daarop individueel beslissen of hij of zij zich zou aansluiten bij de nieuwe conventie, en zich dus zou neerleggen bij de tarieven die daarin zijn vastgelegd. Logopedisten konden er ook voor kiezen om zich niet te conventioneren en dus zelf hogere tarieven te hanteren. 

Wat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIZIV? Veertig procent van de logopedisten heeft zich automatisch geconventioneerd. Dat betekent dat patiënten de garantie hebben dat de logopedist de tarieven van de conventie zal naleven.

Zestig procent heeft zich gemeld bij het RIZIV met de vraag om zich te deconventioneren. Dat wil zeggen dat zij in de toekomst de tarieven kunnen aanrekenen die ze zelf wensen. Was je logopedist geconventioneerd, en is die dat nu niet meer? Dan zou het dus kunnen dat binnenkort meer zal betalen uit eigen zak. 

Meest gelezen