© Hripsimè Arutunian

Hoe ontspant illustrator Christina De Witte (Chrostin) zich op vakantie? Dit zijn haar kijk-, luister- en leestips

Illustrator Christina De Witte, beter bekend als Chrostin, heeft een drukke zomer. Tussen het illustreren voor een kookboek en een beeldroman door, maakt ze graag tijd vrij voor een reisje naar Rotterdam met haar familie. Of een goed boek en een leuke serie daar bij horen? "Op reis met mijn familie wordt veel gelezen, én kijken we graag samen naar series." Ontdek hier Chrostins zomerse kijk-, luister- en leestips.

Bij een vakantie horen een leuke podcast, een goed boek en een fijne film of serie. Of je nu onderweg bent, in een strandstoel ligt of af te rekenen krijgt met slecht weer: met deze tips hoef je je alvast niet te vervelen. 

Chrostins favoriete beeldroman: "This one summer" van Mariko en Jillian Tamaki

"De coming-of-age beeldroman van de nichtjes Mariko en Jillian Tamaki, "This one summer" gaat over een zomer waarin alles verandert voor Windy en Rose, twee jeugdvriendinnen - meer kan én wil ik niet zeggen. Toen ik de beeldroman voor het eerst las, enkele jaren geleden in Thailand, heb ik het boek in een keer uitgelezen. Nog steeds keer ik regelmatig terug naar het verhaal. Het is een van de mooiste beeldromans die ik ooit heb gelezen. Het is de perfecte, bitterzoete summer read."

Geef me een klepper van meer dan 500 pagina's en ik lees die meteen uit

"Ik lees eigenlijk veel liever geïllustreerde romans dan gewone boeken, vooral omdat ik me niet goed kan concentreren, én omdat beeldromans zoals "This one summer" een inspiratiebron zijn voor mijn eigen werk. Geef me een klepper van 500 pagina's en ik lees die meteen uit. Zo heb ik ook alle graphic novels van Craig Thompson, zoals "Habibi" en "Blankets",  enorm graag gelezen."

"De "Heartstopper"-reeks van de Britse schrijfster Alice Oseman, een reeks van vier geïllustreerde romans over de liefde tussen twee middelbare scholieren, Charlie en Nick, heb ik onlangs voor het eerst gelezen. De hele hype rond de boekenreeks en de Netflixserie die erop gebaseerd is, was me eigenlijk volledig ontgaan. Het eerste boek vond ik vrij corny en kinderachtig, maar stilaan ben ik het verhaal over het leven van de twee jongens prachtig gaan vinden."

Chrostins favoriete absurde film: "Everything everywhere all at once"

"Onlangs ben ik naar de absurde film "Everything everywhere all at once" gaan kijken in de cinema. Ik vond hem geweldig! De culturele waarde van deze film is van onschatbare waarde. Het verhaal gaat over een Aziatisch-Amerikaanse familie die een wasserette uitbaat in de VS. Op een gegeven moment wordt de moeder van het gezin naar verschillende universums gekatapulteerd waarin ze telkens een totaal ander leven leidt: in het ene universum is ze getrouwd met een vrouw, in het andere universum is ze chef-kok. "In the end, nothing really matters" is de essentie van de hele verhaal. Het is zo'n film die je ofwel fantastisch vindt, ofwel haat. Ik vond hem geweldig!"

"Everything everywhere all at once" is sinds 20/7 bij ons te zien in de bioscoop. Bekijk de trailer hier:

"Een tv-reeks iets dichter bij huis die ik absoluut fantastisch vind, is de tragikomische reeks "Grond" van Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans over twee jonge Belgen van Marokkaanse afkomst die de begrafenisonderneming van hun vader overnemen. De reeks illustreert voor mij perfect hoe Vlaamse fictie hoort te zijn: grappig en tegelijkertijd serieus."

De podcast die Chrostin hielp bij het verlies van haar grootvader: "Weg"

"Ik ben zo iemand die voortdurend naar podcasts luistert, tijdens het tekenen of wanneer ik onderweg ben. Soms ben ik helemaal geobsedeerd door een podcast en kan ik naar niks anders luisteren. Zo was ik ook helemaal gefascineerd door de podcast "Weg", kort na het overlijden van mijn grootvader. Ik ging toen actief op zoek naar een podcast over verlies, maar geen enkele voldeed aan mijn verwachtigen, tot ik "Weg" ontdekte."

Beluister hier de trailer van de podcast "Weg":

"De podcast gaat over verlies, in de breedste zin van het woord. Of het nu over het verliezen van je job, jezelf of je partner gaat, iedere aflevering is zó mooi en zachtaardig. Sofie Verschueren, de maker van de podcast en docent radio, heeft van iedere aflevering een pareltje gemaakt. Normaal gezien luister ik niet vaak naar Nederlandstalige podcasts, maar deze is veruit mijn absolute favoriet. Deze podcast kan volgens mij iedereen raken, of je nu iemand verloren hebt of niet."

Sofie Verschueren - © Ellen van den Bouwhuysen

Meest gelezen