© Zoonar/Bernd Leitner - portal.belgaimage.be

Europese Commissie wil gasverbruik met 15 procent beperken tot lente: "Nu besparen om in winter huizen warm te houden"

De Europese Commissie stelt voor om het gasverbruik in de Europese Unie tussen 1 augustus en 31 maart met 15 procent te beperken. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen aangekondigd. Met haar plan "Bespaar gas voor een veilige winter" wil de Commissie de Europese Unie wapenen voor een winter zonder of met fors verminderde gasleveringen uit Rusland.

Uitgangspunt van het plan is dat de lidstaten op vrijwillige basis gedurende acht maanden hun gasconsumptie met 15 procent verminderen, maar er ligt ook een verordening op tafel die de doelstelling bindend kan maken in een noodscenario met ernstige tekorten. 

Het is nu aan de lidstaten om de knoop door te hakken.

We moeten nú gas besparen om onze huizen warm te houden en onze industrie draaiende te houden als de winter eraan komt

Europees Commissaris Frans Timmermans

Volgens Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen kan Europa deze gascrisis aan als het eensgezind blijft, als het zichzelf goed organiseert en solidair blijft. "Dat zijn de drie ingrediënten die ons sterk maken en ons in staat stellen eender welke crisis te doorstaan."

De Commissie vraagt de lidstaten om tegen eind september een update van hun nationale noodplannen te maken waarin ze bepalen hoe ze de gasbesparing willen realiseren. De klemtoon ligt op de vervanging van gas door andere brandstoffen en energiebesparingen in alle sectoren. Bedoeling is de aanvoer voor de gezinnen, essentiële dienstverleners zoals ziekenhuizen en bepaalde essentiële industrietakken te vrijwaren. 

De Commissie beklemtoont dat de lidstaten deze zomer moeten beginnen met besparingen en het vervangen van gas, zodat er meer gas kan opgeslagen worden voor de winter. "Rusland beschouwt gas als een politiek wapen, dus moeten we op Europees niveau een politiek antwoord bieden", zegt Europees Commissaris Frans Timmermans. "We moeten nú gas besparen om onze huizen warm te houden en onze industrie draaiende te houden als de winter eraan komt."

Eerder is al afgesproken dat de reserves tegen november voor 80 procent gevuld moeten zijn. Prioriteit gaat naar het vervangen van gas door hernieuwbare bronnen, maar de Commissie geeft toe dat ook een  tijdelijke overstap naar kolen, olie of kernenergie nodig kan zijn.

BEKIJK - "Denk eens na: moeten de lichten van etalages ook 's nachts blijven branden?" stelt EU-Commissaris Frans Timmermans zichzelf en anderen de vraag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen