AFP or licensors

Europese Unie versterkt sancties tegen Rusland met onder meer embargo op Russisch goud

De ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten hebben woensdag een reeks nieuwe sancties tegen Rusland goedgekeurd. Het gaat onder meer om een invoerverbod voor goud uit Rusland. Dat heeft Tsjechië, als roterend voorzitter van de Europese ministerraden, woensdag bekendgemaakt.

Met de nieuwe sancties zet de EU de beslissing van de G7 om de bestaande pakketten te versterken en achterpoortjes te sluiten om in EU-wetgeving. De vorige zes sanctiepakketten viseerden de Russische economie, centrale bank en het bredere financieel systeem en straften ook individuele verantwoordelijken voor het geweld in Oekraïne, onder wie president Vladimir Poetin zelf.

Nu zullen de controles worden opgevoerd op zogenaamde "dual use"-goederen, die zowel voor civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. De bevriezing van tegoeden van Russische personen en entiteiten zal beter afgedwongen worden.

Verder wordt de grootste bank van Rusland - Sberbank - harder aangepakt en komen er ook nieuwe individuen op de sanctielijst. Onder hen, zo zeggen diplomaten, leden van de Nachtwolven, een motorbende die uitgesproken pro-Kremlin is, en acteur Vladimir Mashkov, bij ons bekend van films als Behind Enemy Lines en Mission: Impossible - Ghost Protocol.

De sancties moeten nu nog formeel worden goedgekeurd door de EU-lidstaten. Dat zal via een schriftelijke procedure gebeuren, die donderdag om 10 uur afloopt. Vervolgens zullen de sancties in het officiële Publicatieblad van de EU verschijnen.

Meest gelezen