Ook op 21 juli 1976 moest het koningspaar een paraplu gebruiken

Hoe typisch is een "drache nationale" op 21 juli?

Echt stralend was het weer vandaag op de nationale feestdag niet. Her en der viel wat regen en door het wolkendek moest het luchtdefilé in Brussel worden ingekort. De traditie wil dat het de 21e juli altijd wel regent in ons land, het fenomeen kreeg zelfs de naam "drache nationale". Maar is dat wel terecht?

We hebben hete en zonnige dagen achter de rug en kijk: op deze 21e juli was het eerder grijs en hielden we het ook niet droog. Zelfs in de fameuze zomer van 1976 viel er op de nationale feestdag regen. Is zo'n "drache nationale" dan inderdaad iets typisch? Weerman Frank Deboosere dook even in de Ukkelse waarnemingen voor de 21e juli, tussen 1880 en 2022.

Wat blijkt? Op 10 nationale feestdagen viel er meer dan 10 mm neerslag, 30 nationale feestdagen zagen neerslaghoeveelheden tussen 1 en 10 mm en op 28 21e juli's viel er tussen 0,1 en 1 mm regen. De droge nationale feestdagen zijn op 15 handen te tellen: 75 exemplaren.

Conclusie: "Het is een fabeltje dat het op 21 juli altijd moet regenen. Je hebt ongeveer 70 procent kans dat het niet of weinig (minder dan 1mm) regent", aldus Frank Deboosere.

Bekijk het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen