Wolvenkoppel August en Noëlla heeft niet zes maar minstens acht welpen

Er lopen minstens 8 wolvenwelpen rond in Limburg, die zijn begin mei geboren als jongen van August en Noëlla . Eerst was sprake van minstens zes maar ondertussen zijn er 8 welpen waargenomen. Daarnaast leven er ook nog 2 jaarlingen wat het totaal aantal wolven op 12 brengt.

Van de wolven die vorig jaar zijn geboren, zijn er enkele omgekomen, andere zijn al uitgezworven. Maar begin mei heeft wolvin Noëlla dan een nieuwe nest geworpen. Daar waren een tijd geleden foto's en filmpjes van opgedoken en uit de analyses van hun pelstekening bleek het toen al om minstens 6 welpen te gaan. Maar ondertussen zijn met zekerheid minstens 8 welpen waargenomen. Joachim Mergeay (Instituut voor Natuur- en Bosondezoek): "Het is niet altijd evenvoudig om ze te tellen, dus we kunnen alleen maar minima geven. Daarom kunnen we zeggen dat er minstens 8 welpen zijn in Hechtel-Eksel. De eerste waarneming is gebeurd door de boswachter en nadien zijn er nog meerdere vaststellingen gebeurd. Op zich is dat een grote worp, maar anderzijds ook niet zo uitzonderlijk, ik weet bijvoorbeeld dat er momenteel ook in Denemarken een nest met 8 welpen is."

Veel voedsel nodig

Of dat nu ook een grotere druk op het gebied gaat leggen? "Dat valt allemaal wel mee," gaat Joachim Mergeay verder, "of er nu zes of acht zijn, maak niet zo'n groot verschil. Het betekent alleen dat de ouders meer voedsel moeten aanbrengen. Er zijn ook nog twee jaarlingen bij, wolven die vorig jaar zijn geboren, en die worden ook ingezet om voedsel aan te slepen. Er zullen dus wel wat meer aanvallen zijn op reeën en everzwijnen, en misschien ook wel op kleinvee of ander vee." 

Kleinvee beschermen

Daarom roept Joachim Mergeay ook op om de weiden wolfproof te maken en zo geiten, schapen, lama's en damherten, ... te beschermen. "Alle aanvallen die er tot nu toe geweest zijn, waren altijd op vee dat onbeschermd was, dus is het best dat iedere eigenaar maximaal gebruik maakt van de subsidiemogelijkheden om zijn weiden beter te beschermen."

Meest gelezen