België mag veroordeelde Iraanse terrorist Assadi voorlopig niet uitleveren, beslist hof van beroep

Het Brusselse hof van beroep verbiedt de Belgische staat voorlopig om de veroordeelde Iraanse diplomaat Assadollah Assadi uit te leveren aan Iran. 

Vorig jaar werd Assadi in Antwerpen tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij een verijdelde aanslag op een bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs. De man zit dus in ons land in de cel. Maar eergisteren zette de Kamer van Volksvertegenwoordigers het licht op groen voor de zogenaamde "Iran-deal", waardoor ons land en Iran gevangenen kunnen uitwisselen. 

Die overeenkomst zou onder meer een Belgische ngo-medewerker kunnen helpen die momenteel vastzit in Iran, mogelijk in ruil voor de uitlevering van Assadi aan Iran. De "Iran-deal" is in die zin erg omstreden.

Verschillende personen (onder wie slachtoffers die zich burgerlijke partij hadden gesteld op het proces tegen Assadi, de Nationale Raad voor het Verzet in Iran en Ingrid Betancourt) hadden een kortgeding aangespannen onmiddellijk na de stemming woensdag in de Kamer. Gisteren werd hun zaak afgewezen in eerste aanleg, vandaag kregen ze in beroep gelijk.

Het hof van beroep in Brussel merkt op dat de rechten van de eisers "onherstelbaar zouden kunnen worden geschonden indien Assadi aan de Iraanse autoriteiten zou worden overgeleverd, zonder enige mogelijkheid van tegensprekelijk debat". Het hof verbiedt nu de Belgische staat om Assadi over te brengen naar het buitenland, op straffe van een geldboete van 500.000 euro.

Het gaat om een voorlopig verbod, dat geldt totdat een hoorzitting op tegenspraak kan worden gehouden en de rechter daar een uitspraak doet. De eisers moeten wel de Belgische staat nu binnen 24 uur dagvaarden voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel voor zo'n hoorzitting, anders vervalt het verbod. De eisers vroegen in eerste instantie een verbod zodat ze naar het Grondwettelijk Hof kunnen stappen tegen de "Iran-deal", maar dat heeft de rechtbank afgewezen omdat de lange duur van zo'n zaak te nefast zou zijn voor de Belg die in een Iraanse cel zit.

Meest gelezen