Stellingen aan de binnenkant van de Notre-Dame (15 april 2022)

"Notre-Dame heropenen tegen 2024 wordt moeilijk", zegt Franse generaal die de restauratiewerken leidt

De Notre-Dame van Parijs heropenen tegen 2024 wordt krap en zal moeilijk zijn. Dat heeft generaal Jean-Louis Georgelin gezegd in de Franse krant "Le Figaro". Hij is de man die de restauratiewerken van de wereldberoemde kathedraal in goede banen moet leiden, nadat die in 2019 voor groot stuk werd vernield door een brand. 2024 is nochtans de datum die de Franse president Macron van bij het begin als deadline naar voren heeft geschoven.

Op 15 april 2019 breekt om iets voor 19 uur brand uit in de iconische en eeuwenoude Notre-Dame in de Franse hoofdstad Parijs. Het vuur verspreidt zich razendsnel en in een mum van tijd staat de kathedraal in lichterlaaie, de torenspits breekt. Het ondenkbare gebeurt, de ziel van Parijs staat in brand. 

“We zullen de Notre-Dame mooier dan ooit heropbouwen”, klinkt een strijdvaardige Franse president Emmanuel Macron een dag na het inferno. En dat in vijf jaar, belooft hij. Vijf jaar.

Maar die deadline halen, wordt moeilijk. Zo zegt de Franse generaal Jean-Louis Georgelin vandaag in een interview in "Le figaro". "Op een werf zijn er altijd onvoorziene omstandigheden en moeilijkheden", zegt Georgelin. "Maar tot nog toe hebben we altijd manieren gevonden om ons aan te passen en vooruit te gaan."

Sinds 15 april 2019 is meer dan 846 miljoen euro ingezameld door 340.000 schenkers uit 150 landen. "Zo'n 150 miljoen daarvan is gegaan naar de werken om het gebouw weer in veiligheid te brengen", zegt Georgelin. 

"We hebben 550 miljoen nodig om de binnenkant van de kathedraal te reinigen, inclusief het grote orgel, en om het metselwerk, de gewelven, de daken en de torenspits te herstellen die door de brand beschadigd zijn."

We blijven strijden om in 2024 open te kunnen gaan

Generaal Jean-Louis Georgelin

Blijft nog over: zo'n 146 miljoen euro voor de restauratiewerken van de buitenkant van de Notre-Dame. "Het verloop en de details van de buitenwerken moeten nog besproken worden met de opdrachtgevers, de stichtingen en natuurlijk met de minister van cultuur", zegt Georgelin.

"We zullen vechten om de strijd te winnen en om in 2024 open te kunnen gaan. Op dat moment zal de Notre-Dame zodanig opgeknapt zijn, dat de bezoekers een visuele schok zullen krijgen bij het binnenkomen", belooft Georgelin.

BEKIJK - Zo zag de kathedraal er vanuit de lucht uit in april 2019, kort na de verwoestende brand:

Videospeler inladen...

Meest gelezen