©John Fedele/Blend Images LLC

Tijdelijk visverbod in verschillende rivieren in Wallonië: "Voor het welzijn van de vissen"

Vanaf dinsdag geldt er een visverbod in verschillende rivieren in Wallonië. Door het warme weer en weinig regen in de afgelopen dagen, is het waterpeil in sommige rivieren gedaald. Daardoor zou het welzijn van de vissen onder druk staan. Het tijdelijke verbod geldt al zeker tot 12 augustus.

Door de droogte geldt er vanaf dinsdag een visverbod in verschillende Waalse rivieren. Dat heeft het kabinet van de Waalse minister van Visserij Willy Borsus (MR) laten weten. Het waterpeil is in Wallonië in sommige rivieren erg laag. De tijdelijke maatregel moet het welzijn van de vissen garanderen. Die staan onder druk door de moeilijke weersomstandigheden, klinkt het.

"Bij een lage waterstand gaat het water sneller opwarmen. En warm water heeft minder zuurstof. Dat geeft vissen meer stress", vertelt Johan Auwerx van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Hij staat mee in voor de monitoring en het herstel van de aquatische fauna. "Stress bij vissen resulteert in allerlei ziektes. Dus er is echt wel een lijn te trekken in het probleem van lage waterstanden en het welzijn van de vissen."

Volgens Auwerx is het dan ook een goed idee om vissen bij warm weer met rust te laten. "Een haak kan een vis verwonden. Als je die vis dan ook nog eens vastpakt, kan het zijn dat er een aantal schubben afbreekt. Wanneer je die vis dan opnieuw in warm water zet, kan dat makkelijker uitgroeien tot infecties."

Het tijdelijke visverbod geldt voor de Amblève, de Haine, de Lesse, de Moezel, de Ourthe en de Vesder en het deelstroomgebied van de Samber. Ook in de Maas in Wallonië wordt vissen tijdelijk verboden, al zijn er wel nog enkele uitzonderingen in de riviergedeelten meer stroomopwaarts zoals de  Bocq, de Hermeton, Leffe- en Feronbeek. 

Al zeker tot 12 augustus blijft het tijdelijke visverbod van kracht.

BEKIJK - "Als de klimaatverandering zich doorzet, dan stoppen we eerst voor twee weken en dan wordt het twee maanden. Uiteindelijk zullen we niet meer vissen." De vissers aan de Ardense rivieren maken zich zorgen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen