Foto: Radio 2

E313 tijdlang afgesloten door hevige bedrijfsbrand in Herentals vlak bij de snelweg

In Herentals heeft de brandweer de hele nacht en ochtend moeten nablussen in een industriezone langs de E313. Pal naast de weg heeft daar een hevige bedrijfsbrand gewoed. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere bedrijven, maar het brandende bedrijf is volledig verwoest. De E313 was gisteravond enkele uren in beide richtingen afgesloten ter hoogte van Herentals.

De brand woedde bij poederlakbedrijf Alco in de Welvaartstraat op het industrieterrein vlak bij het op- en afrittencomplex Herentals-Industrie van de E313. "Rond kwart voor 9 vanavond zijn we opgeroepen", zegt  Gerry Verschueren van de brandweerzone Kempen aan VRT NWS. "We waren snel ter plaatse en er kwam veel zwarte rook door het dak naar boven."

Omdat het te gevaarlijk was om het gebouw binnen te gaan, heeft de brandweer met ladderwagens het vuur bestreden, en is er ook versterking gevraagd aan korpsen uit de omgeving.

Omdat er veel rookhinder was, vroeg de stad Herentals aan wie ten noorden van de Atealaan en in het stadscentrum woont, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. "We hebben de hele nacht die rookpluimen gemonitord en metingen gedaan, en er zijn geen giftige stoffen vastgesteld. Men moet niet vrezen voor de groentjes in de tuin", zegt Mien Van Olmen, burgemeester van Herentals.

Vervuild bluswater

Vandaag is ook de Civiele Bescherming ter plaatse gekomen. "Zij zijn aanwezig voor het weghalen van het bluswater, dat vervuild is door de stoffen die in de loods aanwezig waren. Er was ook een vat met zoutzuur. Dat vervuilde bluswater wordt opgevangen zodat het op een veilige manier kan afgevoerd worden", aldus Van Olmen.

BEKIJK - Beelden van de brand afgelopen nacht:

Videospeler inladen...

Omdat de rook in noordelijke richting tot over de snelweg waaide, werd ook beslist om de E313 tijdelijk in beide richtingen af te sluiten. Rond 1 uur vannacht werd de snelweg weer vrijgegeven.

Er is nog de hele nacht nageblust, de brand is intussen onder controle. Het bedrijf is uitgebrand. Drie korpsen blijven vandaag nog ter plaatse om erover te waken dat de brand niet opnieuw opflakkert.

Foto: Radio 2

Meest gelezen