fotodp.be

Ook gele trui Vingegaard zegt af voor natourcriterium van Aalst: "Hij moet op bezoek bij Deense koningin"

Het is nu zeker: tourwinnaar Jonas Vingegaard staat vanavond niet aan de start van het natourcriterium van Aalst. Hij moet op bezoek bij de Deense koningin. Eerder zegde ook groene trui winnaar Wout van Aert af. Daarmee is het de eerste keer dat de organisatie geen gele of groene trui kan strikken. Organisator Renno Roelandt: "We hebben echt alles uit de kast gehaald, maar het gaat om overmacht" 

Na groene trui Wout van Aert zegt ook gele trui Jonas Vingegaard af voor het natourcriterium van Aalst, dat vanavond plaatsvindt. Organisator Renno Roelandt probeerde nog tot na middernacht om Vingegaard te overtuigen, maar die had een heel goede reden om af te zeggen. "Jonas Vingegaard is uitgenodigd bij de Deense koningin", vertelt Roelandt. "Het is dus begrijpelijk dat hij niet kan komen. Het is jammer voor ons, maar het is nu zo."

Eerder zegde ook groene trui Wout van Aert af. Hij wil tijd doorbrengen met zijn vrouw Sarah en zoontje Georges. "We hebben ook voor van Aert alle middelen bovengehaald", vervolgt Roelandt. "Financieel, maar we wilden desnoods ook een helikopter charteren. Maar hij verkiest om bij zijn familie te zijn. Ook dat is begrijpelijk."

Tot nu toe was het altijd gelukt om en de gele trui en de groene trui of toch zeker een van beide aan de start te krijgen. Dat is dit jaar jammer genoeg niet gelukt
Renno Roelandt, organisator natourcriterium Aalst

Daardoor zeggen twee belangrijke pionnen af. En dat is uitzonderlijk in Aalst. "Tot nu toe was het altijd gelukt om en de gele trui en de groene trui of toch zeker een van beide aan de start te krijgen. Maar dat is dit jaar jammer genoeg niet gelukt." 

Ook geen witte trui Pogacar

De organisatie van het natourcriterium in Aalst probeerde ook witte trui en de nummer twee van de Tour, Tadej Pogacar, te strikken, maar ook de Sloveen geeft verstek. Wie wél nog in allerijl gestrikt werd, is Jasper Philipsen. "Iets over middernacht is het gelukt om een deal te sluiten met Philipsen. Dat is toch ook wel een naam, zeker na wat hij gisteren getoond heeft op de Champs-Elysées. Het is ook altijd ons doel om Belgen uit de Tour op de startlijst te hebben en dat is gelukt."

Naast Philipsen staat ook Yves Lampaert aan de start in Aalst. Hij won de proloog en droeg de eerste gele trui van deze Ronde van Frankrijk. Het natourcriterium in Aalst start om 19 uur. De renners worden vanaf half zeven voorgesteld.  

Meest gelezen