AFP or licensors

Het is officieel: het Eurovisiesongfestival zal volgend jaar plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk

De knoop is doorgehakt: het Eurovisiesongfestival zal volgend jaar plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk. In welke stad is nog niet beslist. De show kan volgens de organisatoren niet doorgaan in Oekraïne, dat dit jaar de liedjeswedstrijd won, omdat het daar te onveilig is door de oorlog met Rusland. 

Vorige maand maakte organisator EBU bekend dat het Eurovisiesongfestival niet in Oekraïne zou plaatsvinden, omdat het er te gevaarlijk was. Zowel de openbare omroep van Oekraïne als de minister van Cultuur reageerden toen ontgoocheld en wilden dat EBU zijn beslissing herzag. 

Nu is overeengekomen dat het Verenigd Koninkrijk, dat dit jaar tweede werd, de show zal organiseren en dat Oekraïne er een prominente plaats in zal krijgen. Daartoe werkt de Britse openbare omroep BBC samen met de Oekraïense openbare omroep UA:PBC. 

"Het Eurovisiesongfestival van 2023 zal niet plaatsvinden in Oekraïne, maar als steun aan Oekraïne. We zijn dankbaar dat de partners van de BBC solidair zijn met ons", zegt Mykola Chernotytskyi van de Oekraïense openbare omroep. 

"Ik ben ervan overtuigd dat we de geest van Oekraïne aan dit evenement zullen kunnen toevoegen en dat we heel Europa opnieuw gaan kunnen verenigen rond onze gemeenschappelijke waarden van vrede, ondersteuning en het vieren van diversiteit en talent."

Gaststad nog te bepalen

Vanaf deze week kunnen steden in het Verenigd Koninkrijk zich kandidaat stellen om gaststad te worden van het event. Londen, Sheffield en Manchester hebben al laten weten dat ze een dossier gaan indienen. Ook Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Aberdeen, Brighton, Belfast en Cardiff zouden volgens BBC News hun kans kunnen wagen.

Een gaststad moet een zaal hebben met een capaciteit van ongeveer 10.000 toeschouwers. De stad moet gelegen zijn dichtbij een internationale luchthaven en voldoende hotels hebben om tenminste 2.000 afgevaardigden, journalisten en toeschouwers onder te brengen.

Het organiseren van het Eurovisiesongfestival is een dure aangelegenheid. Over de exacte financiering is nog geen duidelijkheid. "Het Songfestival is een co-productie van de openbare omroep van het gastland en de andere leden van de European Broadcasting Union (EBU). We onderzoeken een aantal mogelijkheden om het event te bekostigen", zegt de BBC.

Luister hier naar de toelichting van onze Songfestivalkenner Gianni Paelinck in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Niet eerste keer dat VK depanneert

Het Verenigd Koninkrijk heeft het Eurovisiesongfestival al acht keer georganiseerd, dat is meer dan elk ander deelnemend land. Het land sprong al vier keer bij om andere landen te depanneren. 

In 1960 namen ze de organisatie over van Nederland en in 1974 van Luxemburg omdat die landen het niet zagen zitten om twee keer na elkaar het Songfestival te organiseren. Ook Frankrijk paste in 1963 nadat ze een vierde keer op korte tijd wonnen. In 1972 nam het Verenigd Koninkrijk over van Monaco dat niet kon voldoen aan de vereisten van de EBU. 

De laatste keer dat het Eurovisiesongfestival plaatsvond in het Verenigd Koninkrijk was in 1998 in Birmingham na winst door Katrina and the Waves. 

Het Verenigd Koninkrijk is een van de grote geldschieters van het Eurovisiesongfestival en is altijd rechtstreeks geplaatst voor de finale, net als Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Ook Oekraïne zal rechtstreeks in de finale staan als winnaar van dit jaar. 

Meest gelezen