Jonathan Ramael

Striptekening erfgoedbibliotheek in Antwerpen uitgebreid: gevel wordt omgetoverd tot boek 

De volledige gevel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Concience in Antwerpen wordt één grote muurschildering.  De huidige tekening van Dick Matena, die een scène uit de roman Kaas van Willem Elsschot toont, wordt erin verwerkt.

Op dit moment staat op een stukje van de muur van de erfgoedbibliotheek een werk van striptekenaar Dick Matena: het is een scène uit de roman Kaas van Willem Elsschot, waarbij Laarmans – Willem Elsschots alter ego – wandelend op de Grote Markt wordt getoond. Die tekening is aangebracht in 2008 in het kader van Antwerpen Boekenstad, en diende ook om graffiti op de muur te ontmoedigen. Maar vanaf vandaag wordt de hele gevel van de bibliotheek omgetoverd tot een symbolisch boek, door Dick Matena.

In het ontwerp zijn de architectonische elementen zoals de zuilen, reliëfs en verschillende texturen van de gevel verwerkt. De muurschildering is verdeeld in twee vlakken: de omslag van de strip "Kaas" en de inhoud van de strip. De bestaande illustratie geeft het beeld van de omslag weer. Het gevelvlak achter de kolommen verbeeldt de inhoud van de strip. De verschillende volumes en oppervlakken worden aangekleed met een compositie van stripkaders en stripballonnen uit het werk van de kunstenaar.

De werken starten vandaag en zullen ongeveer twee maanden duren.

Meest gelezen