Archieffoto: Phyo Zeya Thaw (links), een van de terechtgestelde mannen, naast voormalig regeringsleider Aung San Suu Kyi (in 2015).
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Militaire junta in Myanmar hangt vier veroordeelden op, eerste executies in tientallen jaren

In Myanmar, in Zuidoost-Azië, zijn vier mannen opgehangen door de militaire junta. Het gaat om de eerste executies in tientallen jaren. De vier werden onder meer veroordeeld onder de antiterrorismewet. De Verenigde Naties reageren verontwaardigd.

De vier mannen werden begin dit jaar al veroordeeld. Volgens de militaire junta zouden ze betrokken zijn geweest bij het plannen, leiden en organiseren van terroristische activiteiten. Wanneer ze terechtgesteld zijn, werd niet bekendgemaakt.

Een van de vier was een voormalig parlementslid van de National League for Democracy (NLD), de partij van de voormalige regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aun San Suu Kyi, die begin vorig jaar afgezet werd door de militaire junta.

Een andere veroordeelde was een prodemocratische activist. De twee andere mannen werden veroordeeld voor de marteling van en de moord op een vrouw, van wie ze dachten dat ze een militaire spion was.

Het gaat om de eerste executies in tientallen jaren. De voorbije jaren werden meerdere mensen ter dood veroordeeld, maar die straf werd toen telkens omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Volgens de militaire junta zijn deze vier geëxecuteerd om te voorkomen dat hun misdaden een voorbeeld zouden zijn voor anderen.

De militairen grepen opnieuw de macht in februari 2021. De democratisch verkozen regeringsleider Aung San Suu Kyi werd afgezet en gevangengenomen en de militaire junta kreeg weer alle macht in handen. De machtsgreep lokte aanvankelijk vreedzaam protest uit, maar dat evolueerde later naar gewapend verzet.

"Wrede daad"

De Verenigde Naties, verschillende westerse landen en mensenrechtenorganisaties veroordelen de executies. De VN reageert "verontwaardigd" en "geschokt".

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) noemt de executies "een daad van de grootste wreedheid". De landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere regeringen moeten de junta erop wijzen dat ze "verantwoording zal moeten afleggen voor haar misdaden", voegt HRW eraan toe.

Meest gelezen