© Natuurpunt Kievit

Vandalen teisteren natuurgebied Zwart Goor in Merksplas: 6 runderen ontsnapt door vernielde omheining

Natuurgebied Zwart Goor in Merksplas is de laatste weken al verschillende keren het mikpunt geworden van vandalen. Ze beschadigen informatieborden, en vernielen regelmatig de omheining van de Gallowayrunderen. De politie voert extra patrouilles uit aan het natuurgebied. 

Sinds enkele weken maken vandalen het erg bont in het natuurgebied Zwart Goor in Merksplas. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. "Vorig jaar hebben wij twee grote omheiningen geplaatst met daarin telkens 6 Gallaowayrunderen, die wij inzetten om het gras op de heide kort te houden. En de laatste weken stellen wij regelmatig vandalenstreken vast", vertelt Joris Vranckx van Natuurpunt. 

Zes runderen waren ontsnapt, en pas 's anderendaags om 6uur werden ze gevonden

Joris Vranckx, Natuurpunt

De daders beschadigen spandoeken en informatieborden, maar ze hebben ook al vijf keer de omheining van de Galloway-runderen doorgeknipt. "Ze slaagden er ook al een paar keer in om een poort die paalt aan de Steenweg op Weelde, en waar een slot op zit, open te zetten." Er zijn ook al eens zes runderen ontsnapt. "Die dieren zijn vermoedelijk eruit gejaagd. Buurtbewoners meldden ons dat er daar runderen rondliepen,  maar we vonden hen niet meteen. s' Anderendaags om 6u werden ze gevonden, gelukkig vlakbij die andere kudde." 

Extra patrouilles

Natuurpunt is de vandalenstreken beu. "Onze ploegen moeten ook telkens die omheiningen en poorten herstellen. De politie stelde voor om camera's te hangen, maar begin daar maar eens aan. Het gebied is 30 hectare groot en er zijn 5 ingangen", zucht Vranckx. 

De politie gaat extra patrouilleren aan het natuurgebied.

Het originele infobordje werd gestolen © Natuurpunt Kievit

Meest gelezen