foto Peter Hilz (C)

Milieuorganisaties starten nieuwe procedure tegen Ineos-fabriek in Antwerpen

14 milieuorganisaties spannen een nieuwe procedure aan tegen de omstreden plannen van chemiebedrijf Ineos om een nieuwe installatie in de Antwerpse haven te bouwen. Ze slepen de Vlaamse regering voor de rechter, omdat die de vergunning heeft goedgekeurd voor die installatie. 

Milieuorganisaties zoals Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en ClientEarth verzetten zich al een tijd tegen de plannen van Ineos in de haven van Antwerpen, het zogenoemde Project One. De petrochemiereus wil er een ethaankraker bouwen, een installatie die ethyleen produceert waarmee onder andere plastic gemaakt wordt. Het gaat om een investering van 3 miljard euro, maar een nieuwe installatie om plastic te produceren, is geen goed idee volgens de milieuorganisaties. 

Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu: "Enerzijds wordt dat plastic gemaakt op basis van een fossiele grondstof, anderzijds zit je dan weer met extra plastics, terwijl er nu al te veel zijn op de Europese markt. Wij willen dus meer recyclage in plaats van nieuwe plastics."

De milieuorganisaties vrezen onder meer voor de microplasticvervuiling, het lekken van plastic korrels in het milieu. Van die korrels worden plastic producten gemaakt. Naar schatting belandt er elk jaar 167.000 ton plastic korrels  in Europa in het milieu. Dat kan ook gevolgen hebben voor een Natura 2000-gebied dat naast de haven ligt. Nochtans moet zo'n gebied volgens Europa beschermd worden. 

Het probleem kan volgens de milieuorganisaties ook uitbreiden naar Nederland. Uit een rapport van een klokkenluider dat eerder dit jaar verscheen, bleek dat de Westerschelde nu al zwaar vervuild is met plastic korrels, vaak afkomstig van producenten in de Antwerpse haven. 

Volgens ons is er onvoldoende aangetoond welke effecten het project zal hebben op het klimaat, de natuur en de plaatselijke luchtkwaliteit

Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu

In eerste instantie kregen de bouwplannen van Ineos groen licht van de provincie. Toen tekenden de milieuorganisaties al bezwaar aan, waarop Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in beroep de vergunning goedkeurde. De milieuorganisaties blijven zich verzetten en dagen nu de Vlaamse regering voor de rechter. 

"Volgens ons is er onvoldoende aangetoond welke effecten het project zal hebben op het klimaat, de natuur en de plaatselijke luchtkwaliteit, terwijl die allemaal sterk daaronder zullen lijden", zegt Clarysse. "Volgens ons is dat dus goedgekeurd zonder de impact goed te kennen en is dat in strijd met de Belgische en Europese wetgeving."

Ineos van zijn kant benadrukt dat ze een "zeer grondig en lijvig milieu-effectenrapport" hebben uitgewerkt. "Daarin staan alle effecten zeer zorgvuldig beschreven. Over de hele lijn passen wij voor dit project de nieuwste beschikbare technieken toe om de impact maximaal te beperken", zegt woordvoerster Nathalie Meert.

Meest gelezen