Rusland halveert vanaf woensdag de aardgaslevering aan Duitsland via de NordStream-1-pijpleiding

Vanaf woensdag zal de Russische maatschappij Gazprom dagelijks nog slechts 33 miljoen kubieke meter aardgas leveren aan Duitsland. Dat is iets minder dan de helft van de 67 miljoen kubieke meter gas die nu dagelijks wordt geleverd. Volgens Gazprom is dat het gevolg van een "technisch probleem met een turbine", maar een link met de crisis in Oekraïne wordt niet uitgesloten. Dat is erg slecht nieuws voor de Duitse economie die het zo al moeilijk heeft.

NordStream-1 -de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland onder de Baltische Zee- was nog maar enkele dagen geleden opnieuw opgestart na een jaarlijks onderhoud. De voorbije dagen stroomde er dagelijks 67 miljoen kubieke meter aardgas door die pijpleiding. Vanaf woensdag zou dat nog slechts 33 miljoen kubieke meter zijn.

Volgens de Russische maatschappij Gazprom is dat te wijten aan een technisch probleem met een turbine van de pijpleiding, maar gezien de slechte relaties tussen het Westen en Rusland na de oorlog in Oekraïne zijn politieke motieven niet uit te sluiten. Een beschadigde turbine is in Canada hersteld en zou nu terug in Rusland moeten zijn, aldus de EU. 

Hoe dan ook gaat de capaciteit van de pijpleiding nu terugvallen van 40 naar 20 procent. Het is ook niet duidelijk hoe lang de verminderde leveringen zullen duren. De nieuwe onderbreking komt op een ogenblik dat de EU de aardgasreserves wil opkrikken met het oog op de komende winter.

NordStream-1 werd in 2012 geopend en brengt aardgas uit het westen van Siberië onder de Baltische Zee naar Greifswald in Duitsland. Duitsland kreeg indertijd veel kritiek omdat het via die pijpleiding erg afhankelijk werd voor aardgasleveringen vanuit Rusland. Er is intussen ook een tweede pijpleiding, NordStream-2, gebouwd, maar door de crisis rond Oekraïne zal die mogelijk nooit in gebruik worden genomen. 

EU: "Rusland gebruikt aardgas als wapen"

De onzekerheid over de leveringen door Rusland is met de oorlog in Oekraïne steeds groter geworden. Rusland zegt dat het alle verplichtingen zal nakomen, maar heeft er wel mee gedreigd om de leveringen aan de EU stop te zetten als Europa sancties blijft opleggen aan de Russen.

De EU vraagt de gebruikers nu om zo veel mogelijk aardgas te sparen om de reserves tegen de winter te kunnen aanvullen. Volgens Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, gebruikt Moskou aardgas als wapen. Europa onderhandelt nu ook met andere leveranciers zoals Azerbeidzjan, Algerije, Noorwegen, Qatar en de Verenigde Staten om de afhankelijkheid van Rusland af te bouwen. Rusland is nu de grootste leverancier van aardgas aan de EU.

Econoom Carsten Brzeski: "Het gaat niet goed met Duitsland"

Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom van de bank ING Duitsland, moet Duitsland op zoek naar een nieuw economisch model. Tot nu toe was dat succesvol gebaseerd op goedkope energie uit Rusland en de globalisering waardoor Duitse producten aftrek vonden in de wereld. Dat geldt niet meer: energie wordt duur en productieketens worden verstoord waardoor de Duitse industrie zonder toegeleverde goederen zoals mineralen, kabels of microchips komt te zitten, zo zei Brzeski in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Vertraagde dat aanvankelijk de productie, dan lopen Duitse bedrijven nu het risico dat klanten elders hun gading gaan zoeken omdat ze te lang op die Duitse producenten moeten wachten. Dat heeft dan uiteraard ook gevolgen voor de Belgische economie die nauw verbonden is met de Duitse.

Subsidies voor brandstof of voeding zijn dan weer een lapmiddel op korte termijn, maar wat Duitsland en Europa echt nodig hebben, zijn structurele hervormingen. Op middellange termijn moet geïnvesteerd worden in duurzame energie om de afhankelijkheid van het buitenland te verminderen en tegelijk verschuift de economie van globalisering naar regionalisering, eerder gericht op Europa en binnenlandse consumptie. 

Meest gelezen