AFP or licensors

Zwitserland meet recordhoogte van 5.184 meter op voor temperatuur van 0 graden Celsius

Voor het eerst heeft de Zwitserse meteorologische dienst een temperatuur van 0 graden Celsius gemeten op een hoogte van 5.184 meter. De voorbije dagen is een stroom van warme en hete lucht vanuit het zuidwesten boven Zwitserland gedreven.

Het vorige record dateerde van 20 juli 1995. Toen werd een temperatuur van 0 graden gemeten op een hoogte van 5.117 meter. De voorbije dagen was het kwik op tal van plaatsen boven de 5.000 meter in Zwitserland tot het vriespunt gestegen. Er wordt nu op die hoogte uitzonderlijk warme lucht aangevoerd vanuit het westen van Frankrijk, Spanje en Portugal en vanuit Noord-Afrika.

De nieuwe recordmeting is opgetekend met luchtballonnen nabij Payerne, in het westelijke kanton Vaud of Waadt, niet ver van het Meer van Neuchâtel. 

MétéoSuisse -de meteorologische dienst in Zwitserland- waarschuwt dat die warme lucht gevaren inhoudt. De rotsen en het ijs van gletsjers op grote hoogte worden daardoor instabiel en er dreigen aardverschuivingen en lawines. Het wandelen en trekken in de berg dreigt zo gevaarlijker te worden.

Opvallend is dat de andere recordjaren ook niet zo ver achter ons liggen met 2017, 2019, 2007 en 2001. Er is een duidelijke evolutie naar warmer weer, ook op grote hoogte, waarschuwt MétéoSuisse. De voorbije winter was ook zacht en als dat opnieuw zo zou zijn, dreigen er nog meer aardverschuivingen, aldus de dienst.

Meest gelezen