Radio 2

Agenten gehuldigd voor hulp bij brand in woonzorgcentrum Aarschot : "We hebben gedaan wat we konden"

Twee agenten van de politiezone Hageland zijn in Bekkevoort in de bloemetjes gezet voor hun hulp bij de brand in het woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot. Kenny Mathues uit Ransberg en Tom Maris uit Heusden-Zolder waren net aan hun nachtshift begonnen toen de oproep binnenliep.

"We waren op patrouille aan het Gouden Kruispunt in Tielt-Winge toen de oproep binnenkwam om bijstand te gaan verlenen bij een brand in een rusthuis", vertelt Kenny Mathues. "Eén van de brandweermannen die al ter plaatse was, vroeg ons om te beginnen met evacueren. Eerst de mobiele mensen en dan de minder mobiele die we met veel helpende handen naar beneden hebben geholpen. Dat moest via de trap, want de liften waren defect. We hebben alles gedaan wat we konden om de mensen in veiligheid te brengen. Het was wel heftig allemaal, maar ik denk dat we gedaan hebben wat we moesten doen", zegt Kenny nog.

Helaas is er één persoon overleden, maar we hebben gedaan wat we konden
Kenny Mathues, politieagent

"Ik ben samen met een collega van de politiezone Aarschot naar de tweede verdieping gegaan waar 13 bewoners zaten", vertelt Tom Maris uit Heusden-Zolder.  "We hebben meteen alle deuren dichtgedaan om de rook buiten te houden en alle bewoners overgedragen naar de brandweerwagen. We zijn vier of vijf keer op en af moeten gaan. We zijn tevreden dat we dat hebben kunnen doen." "Helaas is er één persoon overleden, we hebben gedaan wat we konden", zegt Kenny nog. 

Het is de eerste keer dat we een dergelijke heldendaad kunnen vaststellen
Rudi Beeken, voorzitter politiezone Hageland

"Wat de twee politiemensen gedaan hebben, is geen alledaags voorval", zegt voorzitter Rudi Beeken van de politiezone Hageland. "In de 21 jaar dat ons korps bestaat, is het de eerste keer dat we een dergelijke heldendaad kunnen vaststellen. We zijn niet bevoegd in Aarschot, maar snellen wel ter hulp indien nodig. En zo hebben de twee agenten toch verscheidene mensen uit een brandend gebouw kunnen redden. We vinden het dan ook fantastisch dat we onze mensen kunnen huldigen", besluit Rudi Beeken.

Meest gelezen