Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Tv-debat tussen kandidaat-opvolgers Boris Johnson stopgezet: moderator valt flauw tijdens live-uitzending

In het Verenigd Koninkrijk is het laatste grote debat tussen Liz Truss en Rishi Sunak, de twee mogelijke opvolgers van Boris Johnson, noodgedwongen stopgezet. Nog voor het debat halfweg was, viel de moderator flauw. De journaliste van Talk TV was snel weer bij haar positieven, maar kreeg toch het advies het debat te beëindigen.

Wat het laatste grote televisiedebat had moeten worden tussen de twee kandidaat-partijleiders van de regerende Britse Conservatieve partij, Liz Truss en Rishi Sunak, is uitgedraaid op een relatief fiasco. 

Truss en Sunak waren zo'n 25 minuten aan het praten - het ging net over de manier waarop de Russische president Vladimir Poetin moet worden aangepakt - toen een vreemd geluid minister van Buitenlandse Zaken Truss onderbrak. De minister reageerde duidelijk aangeslagen.

BEKIJK - Het moment tijdens het debat waarop moderator Kate McCann flauwvalt:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Achteraf werd duidelijk wat er aan de hand was: de moderator van het debat, Kate McCann, was flauwgevallen. Het debat was een initiatief van Talk TV en de populaire krant The Sun. 

Het was het tweede debat op rij, maandagavond stonden Truss en Sunak ook al tegenover elkaar. Volgens opinie-onderzoek riep toen de helft van de kijkers Truss uit tot winnaar, 39 procent vond Sunak het meest overtuigend. 

Op medisch advies kunnen we niet doorgaan met het debat. We excuseren ons bij kijkers en luisteraars 

Organisator Talk TV

De uitzending vanavond werd stopgezet, maar voor de kijkers was aanvankelijk onduidelijk wat er was gebeurd. Ze zagen de val niet in beeld, maar hoorden dat iets met veel gedruis omver viel. De kijkers zagen ook de duidelijk geschrokken reactie van Truss, die aan het woord was en dus prominent in beeld kwam. 

Het debat had normaal ruim een uur moeten duren, maar stopte al na 25 minuten. Dat kan uitdraaien in het voordeel van Truss. Zij is namelijk op dit ogenblik de grote favoriete. Dat komt omdat het alleen de leden van de Britse Conservatieve partij - de Tories - zijn die hun stem mogen uitbrengen. 

Rishi Sunak, Kate McCann en Liz Truss voor aanvang van het debat.
PA Wire/PA Images

Truss durft rechts-radicale paden in te slaan, en dat spreekt de conservatieve partijleden erg aan 

Correspondente Lia van Bekhoven in Londen

In "Terzake" op Canvas legde correspondent Lia van Bekhoven uit dat de Conservatieve partijleden gemiddeld conservatiever zijn dan de Britse Conservatieve kiezers. Omdat Truss meer uitgesproken standpunten inneemt, en zelfs rechts-radicale ideeën aanbrengt, denkt Van Bekhoven dat Truss duidelijk favoriet is. 

Bovendien heeft Sunak als gewezen minister van Financiën de belastingen moeten verhogen in volle covidperiode, en dat ligt moeilijk bij de Britse Conservatieven. Sunak heeft in het erg korte tweede debat dus niet de kans gekregen zich duidelijker te profileren. Op vijf september weten we wie Boris Johnson opvolgt als partijleider, en dus ook als Brits premier. 

Liz Truss, minister van Buitenlandse Zaken en rechts Rishi Sunak, ex-minister van Financiën
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen