Dringend gemachtigd opzichters gezocht in Vlaams-Brabant

Er is een nijpend tekort aan gemachtigd opzichters in Vlaams-Brabant.  Een gemachtigd opzichter kan het verkeer stilleggen om voetgangers in groep te laten oversteken. Het is een vrijwillig engagement. Kandidaten kunnen in oktober hiervoor een opleiding volgen.

"De provincie is dringend op zoek naar gemachtigd opzichters en dat is niet zo eenvoudig", zegt Marleen Van Nieuwenhoven, verantwoordelijke voor de opleidingen van gemachtigd opzichters aan de politieschool. "Kandidaten gaan een engagement aan met een bepaalde school, met een instantie of een gemeente om op bepaalde plaatsen kinderen of bejaarden op een veilige manier te helpen oversteken.  Er is geen financiële tegemoetkoming aan verbonden, het gaat dus om vrijwilligerswerk", vertelt Van Nieuwenhoven. 

In oktober starten opleidingen

Kandidaten kunnen in oktober een opleiding volgen. "Die is tweedelig", zegt Van Nieuwenhove. "Enerzijds een theoretische opleiding van drie uur en ndaarna volgt 3 uur in de praktijk, verzorgd door de plaatselijke politie. Vervolgens worden ze beëdigd door de burgemeester van de gemeente waar de gemachtigd opzichters aan de slag gaan.  Het hesje, het bordje en de armband krijgen ze van de provincie. Die betaalt ook de opleidingskosten.  En dan kunnen de opzichters aan de slag", besluit Van Nieuwenhoven. 

Meest gelezen