Kandidaat-opvolgers van Boris Johnson houden een bitsig debat: Britse Conservatieven zijn erg verdeeld

De twee overblijvende kandidaat-premiers in het Verenigd Koninkrijk hebben gisteravond op de televisie de degens gekruist en het ging er bij momenten hard aan toe tussen minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss en haar vroegere collega van Financiën Rishi Sunak. 

De horde kandidaat-opvolgers is in opeenvolgende stemrondes door de parlementsleden van de Conservatieve partij uitgedund tot twee: huidig minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss en ex-minister van Financiën Rishi Sunak. Tot september kunnen de 160.000 leden van de Conservatieve partij een keuze maken over wie van hen huidig premier Boris Johnson mag opvolgen.

Om dat in de verf te zetten, zijn er een paar debatten gepland en gisteravond ging het een uur lang over belastingen, een belangrijk twistpunt tussen Sunak en Truss en vooral iets waar Sunak meer mee vertrouwd is.

Bekvechten rond belastingen

Sunak verweet Truss dat haar geplande belastingverlaging (waar ze de Conservatieve kiezers mee hoopt te plezieren) tegen alle economische logica ingaat en "miljoenen mensen in het VK in de miserie zal storten". Best flinke taal gericht aan een partijgenoot. Volgens Sunak is het bestrijden van de inflatie veel belangrijker om de levensduurte onder controle te houden. Hij wees de Conservatieven er ook op dat ze met Truss als premier de volgende verkiezingen niet zullen winnen en liet terloops ook even vallen dat Truss indertijd tegen de Brexit gekant was en hij niet. 

Minister Truss ging daarop zelf in de aanval en beet Sunak toe dat zijn plan om de belastingen niet te verlagen en schulden af te betalen de economie in een recessie zou storten. Ze sneerde ook naar de erg rijke afkomst van Sunak die -anders dan zij- in erg dure scholen is opgeleid. Die rijke afkomst van Sunak is een gevoelig punt, te meer omdat zijn Indiase vrouw een van de meest vermogende mensen in het Verenigd Koninkrijk is. Veel Conservatieve kiezers vrezen dat dat de sociaaldemocraten van Labour bij de volgende stembusslag in de kaart zou spelen.

BEKIJK - Liz Truss en Rishi Sunak hebben het over belastingen en geven Boris Johnson punten:

Videospeler inladen...

Wat met Boris Johnson?

Een laatste belangrijk twistpunt was het aftreden van premier Boris Johnson. Sunak was de tweede minister die is afgetreden om Johnson tot ontslag te dwingen. Aanhangers van Truss verwijten hem dat hij de val van Johnson heeft gestuurd. Liz Truss zelf bleef loyaal in de regering. Premier Johnson heeft volgens haar wel fouten gemaakt, maar die waren niet ernstig genoeg om hem tot ontslag te dwingen. 

Sunak had lof voor de manier waarop Johnson de Brexit en Oekraïne heeft aangepakt, maar kon zich principieel niet vinden in het gedrag van Boris Johnson en in diens economische visie. Opvallend was wel dat beide kandidaten de andere wel in hun regering zouden willen opnemen, maar geen van beiden wil Boris Johnson daar hebben. 

Na afloop bleek er geen duidelijke winnaar. Beide kampen vinden dat hun kandidaat het beter heeft gedaan. De aanhangers van Truss verwijten Sunak wel dat hij erg agressief tegen haar te keer ging en haar soms niet aan het woord liet komen. Diegenen die Sunak steunen, wijzen op zijn betere kennis van economie. 

De oppositiepartijen Labour en Liberal Democrats onthouden vooral de scherpe toon van het debat. Dat bewijst volgens hen hoe verdeeld de Conservatieve regeringspartij wel is. Dat is niet onbelangrijk, want de Conservatieven kiezen niet enkel een nieuwe leider en premier, maar vooral ook de man of vrouw met wie ze naar de volgende verkiezingen willen gaan.

Meest gelezen