Asaad sorteert boekentassen en rugzakken in het textielatelier in Boortmeerbeek
kringwinkel ViTeS

Kringwinkel ViTeS zoekt dringend boekentassen en rugzakken voor start van nieuw schooljaar

Het begin van het nieuwe schooljaar loert stilaan om de hoek en bij Kringwinkel ViTeS weten ze dat dit een moeilijke periode is voor mensen met financiële problemen. Het fenomeen van de lege brooddoos is ondertussen bekend. Maar veel mensen weten niet dat die lege brooddoos vaak in een plastic zak zit, en niet in een boekentas of rugzak. 

Eén september: dat betekent voor veel kinderen een nieuwe boekentas en ander nieuw toebehoren. Maar dat is niet voor alle kinderen zo. "Vorig jaar boden we scholen al leesboekjes en potloden aan", zegt Ingrid De Roo, communicatieverantwoordelijke van Kringwinkel ViTeS. "Vanuit een school uit een kansarme buurt in Brussel kregen we echter ook de vraag of we ook boekentassen te geef hadden. Want het blijkt dat heel wat kinderen naar school gaan met een plastic zak in plaats van met een rugzak of boekentas." 

Stijgende vraag

De aanvragen vanuit scholen en OCMW’s voor boekentassen en rugzakken stromen intussen binnen bij ViTeS. "Als Kringwinkel zijn we afhankelijk van hetgeen we krijgen van onze schenkers. We willen heel graag iedereen helpen, maar we zitten nu al bijna door onze voorraad heen", stelt Luc Daelemans, directeur van Kringwinkel ViTeS. "De Kringwinkel moet immers naast de scholenactie ook de eigen winkels blijven bevoorraden", stipt Daelemans aan. 

Oekraïne

Ook de stijgende levenskost en de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne maakt dat de vraag naar schoolgerief nog groter is dan vorig jaar. "Boekentassen, rugzakken, turnzakken, zowel voor kleuters als voor kinderen uit het basis- en middelbaar onderwijs zijn dan ook meer dan welkom bij Kringwinkel ViTeS", aldus De Roo. De ateliers draaien op volle toeren om alle mogelijke rugzakken en boekentassen klaar te maken tegen september.

"Kringwinkel ViTeS is een sociaal tewerkstellingsinitiatief. Onze medewerkers weten vaak, vanuit hun eigen situatie, wat armoede betekent en zijn enorm gemotiveerd om maximaal te sorteren voor kinderen in armoede. Een tandje bijsteken, ze doen het met plezier", besluit De Roo.

Geven van goederen kan aan de geefpunten van de ViTeS-kringwinkels. Alle info vind je hier.

Meest gelezen