Radio 2

Uitvaart Juul Kabas wordt hulde aan volkszanger en graag geziene inwoner van Retie

In een bomvolle Sint-Martinuskerk in Retie is afscheid genomen van volkszanger Juul Kabas. Buiten volgden veel mensen de dienst op een groot scherm. De muziek van Juul Kabas was de rode draad door de viering. 

De urne werd op de muziek van zijn bekende nummer "Ze noemen mij de Juul Kabas" de kerk binnengedragen. Tijdens de hele plechtigheid weerklonken er regelmatig liedjes van de volkszanger. Er waren ook beelden van zijn professionele carrière uit de privé-collectie van de familie te zien, met onder meer broer Marc en nicht Barbara Dex. Marc Dex nam ook het woord en las enkele reacties van collega's uit het vak voor die hadden gereageerd op het plotse overlijden van zijn broer. Hij vroeg nog een groot, laatste, applaus en dat kwam er ook.

De kerk zat afgeladen vol. Ook veel inwoners van Retie wilden afscheid nemen van hun bekende dorpsgenoot, die erg graag gezien was en iedereen goeiedag zei. "Juul is Retie en Retie is Juul. De kerk heeft nog nooit zo vol gezeten", vat iemand het samen. "Hij zong voor het volk, over het volk en stond tussen het volk."

Warme persoonlijkheid

Ook collega's waren naar Retie afgezakt. "Juul was iemand die veel vriendschap gaf. Door hier te zijn, kan ik dat een beetje teruggeven. Het was een warme persoonlijkheid", zegt zangeres Conny Neefs. "Het was niet alleen een emotionele dienst maar een echte viering. Het was ook een ode aan zijn goedlachsheid en aan de man die er altijd graag bij was", vult Micha Marah aan.

De dienst was ook buiten te volgen op een groot scherm. Daar verzamelden jong en oud. Gisteravond hadden al honderden mensen een laatste groet gebracht in een rouwcentrum in de gemeente. De urne wordt begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Retie. Juul Kabas overleed onverwachts thuis in de nacht van 17 op 18 juli. Hij werd 77 jaar.

Radio 2

Meest gelezen