Eindelijk beweging in cold case: 17 jaar na moord op Duitse backpackster is toenmalige vriend gearresteerd in Australië

Meer dan 17 jaar na de moord op de jonge Duitse toeriste Simone Strobel, aan de oostkust van Australië, is een 42-jarige man gearresteerd. Dat heeft de politie van Richmond in New South Wales meegedeeld. Het gaat om haar toenmalige vriend Tobias Friedrich Moran. Op die manier lijkt er na vele jaren eindelijk beweging te komen in de cold case.

Zeventien jaar geleden, in februari 2005, verdween de 25-jarige Duitse Simone Strobel, uit een caravanpark na een avondje uit met haar partner en enkele vrienden in de stad Lismore, aan de oostkust van Australië. Zes dagen later vonden ze haar naakte lichaam terug, bedekt onder palmbladeren, op een naburig sportterrein. Onderzoek toonde aan dat de kleuterjuf werd verstikt met een kussen of een plastic zak.

De lokale politie werkte in het onderzoek samen met de Duitse politie in Würzburg, maar kon tot dusver niemand arresteren. In 2007 oordeelde de lijkschouwer uit New South Wales dat er niet genoeg forensisch bewijs was om een gerechtelijk onderzoek te beginnen. Twee jaar geleden had de regering van New South Wales nog een beloning van een miljoen Australische dollar (682.000 euro, red.) uitgeloofd voor informatie die tot het vinden van de moordenaar kon leiden. In 2014 had de Duitse politie eerder al een beloning van 10.000 euro in het vooruitzicht gesteld.

Verdachte is toenmalige vriend

Nu heeft de politie van New South Wales dus toch een verdachte opgepakt. Dat maken ze bekend in een persbericht. Het gaat om de 42-jarige Tobias Friedrich Moran, de voormalige partner van Strobel, met wie ze samen door Australië reisde. Hij werd gearresteerd aan de andere kant van het land, in Perth in de deelstaat West Australia, waar hij met zijn huidige vrouw woont.

Moran werd in het verleden al meermaals ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de moord op zijn voormalige vriendin. Vier maanden na de moord hadden Duitse onderzoekers hem als hoofdverdachte bestempeld, maar hij heeft zijn onschuld altijd staande weten te houden.

Vandaag moest Moran al een eerste keer voor de rechter in Perth verschijnen, die zou oordelen over zijn uitlevering aan New South Wales. Waarschijnlijk wordt de man eerstdaags overgevlogen naar Sydney, de hoofdstad van de deelstaat, en zou hij daar donderdag voor de rechter komen.

De politie gaf voorlopig nog geen formele verklaring over de aanklachten tegen de man, maar bevestigde wel de arrestatie en beloofde spoedig verdere informatie mede te delen.

Meest gelezen