Isopix

Vrees voor tekort aan vrijwilligers in Antwerpse vaccinatiecentra

Met een opschaling van de vaccinatiecampagne in september voor de boeg,  vrezen heel wat vaccinatiecentra dat ze niet de nodige vrijwilligers zullen vinden. Zo ook het centrum Pallieterland in Lier. "We zetten zo'n 2.000 spuitjes per dag. Daar zijn heel wat helpende handen voor nodig" vertelt centrummanager Gert Jan Proosten. 

De vaccinatiecentra hebben van de Vlaamse Overheid de opdracht gekregen om op te schalen naar fase 2 in september. "Dat komt erop neer dat we een maand lang op volledige capaciteit zullen draaien. In de praktijk betekent dat zo'n 2.000 spuitjes per dag. In tweede instantie zullen we terugschakelen naar de helft van onze capaciteit. De overheid heeft ons gevraagd om onze 9 lijnen te openen op 12 september. Wij zouden echter al op 5 september willen beginnen om zeker genoeg tijd te hebben." 

Maar dat hele plan staat of valt met het vinden van genoeg vrijwilligers. "Het valt af te wachten of dat lukt", zegt Proosten. "2.000 spuitjes vraagt heel wat helpende handen. Die vinden we nu moeilijker. Door de afschaling van de vaccinatiecampagne zijn heel veel vrijwilligers ergens anders begonnen. Nu cultuur, horeca en het verenigingsleven weer zijn opgestart, zijn velen van hen daar begonnen." In het verleden kon het centrum rekenen op zo'n 1.800 vrijwilligers. 

We hopen op 5 september op volle capaciteit te beginnen draaien met onze 9 lijnen

Gert Jan Proosten, centrummanager

Vrijwilligers teruglokken of aantrekken is moeilijk om verschillende redenen volgens de centrummanager. "Bij ons kunnen ze minder uren maken en is het minder verdienstelijk. De vrijwilligers zijn ook vrij loyaal en zeer gemotiveerd. Die haal je dus niet zomaar terug, hoe graag ze ook bij ons werkten. Toch hopen we dat ervaren mensen terugkomen of nieuwe mensen zich aanbieden." 

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het callcenter op het nummer 03 8000 410 of kunnen terecht op de website van het vaccinatiecentrum.

Meest gelezen