Videospeler inladen...

Brokstukken van Chinese raket zullen op aarde neerstorten: "Waar valt niet te voorspellen, maar niet bij ons"

Brokstukken van een Chinese raket zullen de komende dagen op aarde neerstorten. Het gaat om de restanten van een trap van 21.000 kilo die grotendeels in de atmosfeer zal opbranden, maar niet helemaal. Volgens astrofysica Nancy Vermeulen kan niemand voorspellen waar het puin zal neervallen, al zal dat zeker niet bij ons zijn.

Zondag heeft China vanaf het eiland Hainan een Lange Mars 5B-draagraket gelanceerd met aan boord Wentian, een onderzoekslaboratorium dat een onderdeel vormt van het eigen ruimtestation Tiangong ("hemels paleis") dat het land momenteel bouwt en dat eind dit jaar operationeel moet zijn.

Intussen heeft Wentian zich succesvol aan het station gekoppeld en hebben drie taikonauten die zich al in de ruimte bevonden, het betreden. De module bevat ook slaapgelegenheden, toiletten, een keuken en een sas voor ruimtewandelingen. 

BEKIJK - De lancering van de Lange Mars 5B-raket met aan boord Wentian:

Videospeler inladen...

Daarmee is de kous niet af want een onderdeel van de Lange Mars 5B-draagraket zweeft nog altijd rond. Het gaat om een trap van zowat 21.000 kilo die over enkele dagen op de aarde zal neerstorten.

"Bedrijven als SpaceX zetten in op duurzaamheid en laten hun raketten naar de aarde terugkeren, maar dat hebben de Chinezen nog niet onder controle", legt astrofysica Nancy Vermeulen uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

"De trap draait nu baantjes rond de aarde en daarom heeft China geen controle over de precieze landing. Door de enorme snelheid van 28.000 kilometer per uur zal die voor het grootste stuk opbranden in de atmosfeer, maar niet helemaal."

De 3 taikonauten nadat ze Wentian hebben betreden.
Xinhua News Agency

Ook het neerstorten zelf zal volgens Vermeulen ongecontroleerd gebeuren. Niemand weet bijgevolg waar de brokstukken zullen terechtkomen, al zal dat volgens haar zeker niet bij ons zijn. "De baan van de trap bevindt zich tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte." België bevindt zich ongeveer op 51 graden noorderbreedte.

Volgens Vermeulen zal het in de toekomst steeds vaker gebeuren dat ruimteafval op aarde neerstort of hoog boven ons hoofd botsingen veroorzaakt. "Langs de ene kant zet men in op herbruikbaarheid, langs de andere kant zie je een massa satellietjes gelanceerd worden."

Een simulatie van Wentian die zich aan Tiangong hecht.
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

"SpaceX heeft nu al 2.500 satellieten operationeel voor zijn Starlink-constellatie. Dat aantal zal stijgen tot 12.000 en misschien zelfs 42.000. Als een van die onderdelen stuurloos wordt of van baan verandert en een ander tuig raakt, kan het zogenoemde Kesslersyndroom ontstaan."

"Dat is een cascade-effect, een sneeuwbaleffect met enorme gevolgen, waarbij een brokstuk miljoenen andere brokstukken kan maken die als kogels aan enorme snelheden rondzweven. Dat kan in de toekomst een groot probleem vormen."

BELUISTER - Het gesprek met Nancy Vermeulen in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen