VRT

VRT schrapt voor vrijdag "F.C. De Kampioenen" waarin Xavier Waterslaeghers Zwarte Piet speelt

De VRT schrapt na opmerkingen van kijkers de aflevering van "F.C. De Kampioenen" die geprogrammeerd stond aanstaande vrijdag op zender Eén. Het gaat om de aflevering "Sinterklaas kampioentje" (1996) waarbij het personage van Xavier Waterslaeghers zich volledig zwart schminkt om Zwarte Piet te spelen. Het gaat om de 19e aflevering van de populaire reeks die de openbare omroep niet langer uitzendt.

In de aflevering van vrijdag zat een blackface wat in de huidige tijdgeest en samenleving als spottend en racistisch gezien wordt. "Onze eigen Zwarte Piet is al lang een roetveegpiet geworden. We kregen veel verontruste kijkers aan de lijn. Het net heeft daarom beslist om die aflevering niet te brengen", zegt woordvoerder Jan Sulmont. "We gaan de aflevering van vrijdag schrappen en de afleveringen daarna naar voren schuiven. De aflevering van zaterdag komt dus op vrijdag te staan, enz. Met die wijziging halen we de aflevering van vrijdag ook van VRT NU."'

We kregen veel verontruste kijkers aan de lijn

Jan Sulmont, woordvoerder VRT-aanbod

Van de ruim 250 afleveringen van "F.C. De Kampioenen" zijn er nu 19 die niet meer heruitgezonden worden. Eerder dit jaar werden twee andere afleveringen ongepast gevonden, omdat een toenmalige gastacteur recent veroordeeld werd voor aanranding van een minderjarige. 

Vorig jaar werden 16 afleveringen geannuleerd. Dat betekent dat ze niet langer worden uitgezonden op tv of offline zijn gehaald op VRT NU.  Het gaat om afleveringen die bijvoorbeeld racistische, seksistische, homofobe of stereotiepe opmerkingen bevatten, of waarin veroordeelde gastacteurs meespelen. "Dat gebeurt na klachten of opmerkingen van kijkers die zich persoonlijk aangevallen of beledigd voelen door een bepaalde beeldvorming", luidt het. 

"Terzake" belichtte gisteren de ophef over "F.C. De Kampioenen", "Iets dat 20 jaar geleden progressief was, doorstaat niet altijd tand des tijds":

Videospeler inladen...

De discussie over "F.C. De Kampioenen" laait al een paar dagen hoog op. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) verdedigde gisteren nog de VRT: "Elke Vlaming moet zich herkennen in programma's van VRT. Als die beslist om geen misbruikers of stereotiepen over geaardheid of afkomst uit te zenden, hebben ze daar goede argumenten voor." 

Meest gelezen