vzw De Gemeenschap

Jeugdcentrum in Sint-Niklaas verbouwt oud bankkantoor: "De kluis uitbreken bleek moeilijker dan verwacht"

Jeugdhuis De Gemeenschap in Sint-Niklaas is volop bezig met de verbouwing van zijn lokaal, een oud gebouw van de Fortisbank. En dat blijkt meer werk dan verwacht, vooral wat het uitbreken van de kluis betreft. "De aannemer zei dat het niet langer dan een week zou duren, maar intussen zijn we al twee maanden verder", zegt Najim Kaldoun van vzw De Gemeenschap.

Een jeugdhuis in een voormalige bank, dat is op zich al bijzonder. Maar als je dat jeugdhuis wil renoveren, krijg je wel te maken problemen die je niet meteen verwacht. "In het begin hebben de jongeren zelf de handen uit de mouwen gestoken en zijn ze met de afbraakwerken gestart", vertelt Najim Kaldoun van jeugdcentrum De Gemeenschap. "Maar toen we bij de kluis kwamen, hebben we toch een gespecialiseerde firma ingeschakeld." 

Wanden van 50 centimeter dik

Maar ook voor de firma bleek de klus zwaarder dan gedacht, want de kluis heeft wanden van ongeveer 50 centimeter dik. "De aannemer zei het zal niet langer dan een week zou duren om de kluis uit te breken. Maar intussen zijn we twee maanden verder en de kluis is er nog altijd niet volledig uit." 

vzw De Gemeenschap

Binnen een week zou dat wel het geval moeten zijn. En dan kunnen ze eindelijk beginnen aan de heropbouw van een energieneutraal jeugdhuis om daarna  de werking weer op te starten. "Ons jeugdcentrum, in het centrum van Sint-Niklaas, is vrij uniek", zegt Najim. "Het centrum is opgericht door jongeren met een migratieachtergrond. Onze werking gaat ook veel breder dan feestjes en fuiven. Zo richten we ons op jongeren tussen 5 en 30 jaar en organiseren we kampjes, maar ook wiskunde- en taalklassen."

Rijk zijn ze tijdens hun verbouwing trouwens niet geworden. "Tijdens de afbraak hebben de jongeren nog gretig zitten zoeken of er ergens geld was achtergebleven, maar helaas", besluit Najim. 

Meest gelezen